Pomoc, tatra trha...

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 07 Jún 2005, 22:34
Tatry, ktoré vlastním: Prechodne bez auta...
Kontaktovať užívateľa:

Pomoc, tatra trha...

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 05 Júl 2006, 09:59

Ahoj chlapci...

Viem, ze toto uz bolo vo forume opisane, ale nie presne tymto sposobom.
Mam tu priatela, ktory mi vymenil oleje a sviecky v aute, a nasteloval tie styri skrutky na tych karburatoroch, aby isiel motor lepsie...
Lenze on odvtedy ide strasne zle !!! :(
Musim podotknut, ze ten, co to robil nie je uplny laik, normalne on vie, co robi. Zato ma to cuduje.
Toto robi auto : Trha jak svina asi najviac medzi 1600-2000 RPM, ak sa prida miernucky plyn. Ak je uplne malicky plyn, netrha. Ak sa prida na plne pecky, netrha...
Moze toto byt sposobene len a len zlym nastavenim tych styroch skrutiek na karburatoroch ? A mate navod na to, ako ich nastavit ?

Dopredu dakujem za konstruktivne odpovede ;)

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 05 Júl 2006, 10:18

Asi dal chudobnu zmes. Ja by som pozrel ci dobre striekaju injektory, ci su pumpicky na karboch OK. Ale urcite su tu fundovanejsi odbornici jak ja, ktori poradia :)

Eda
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 30 Máj 2004, 00:41
Tatry, ktoré vlastním: T613 Elektronic ´93
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 05 Júl 2006, 20:55

fundovanější odborník radí:
1. PAL test + skrutkovač
2. nebude li fungovat 1. rozebrat, osadit karbec a pak zase 1.

good luck

hammer
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 03 Okt 2005, 21:38
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa hammer » 05 Júl 2006, 21:00

Pokiaľ to nie je iná závada / napr. niečo upchaté / tak to bude len rozdielne nastavenie, ktoré sa prejavuje hlavne pri ot. cca 1500 .

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 05 Júl 2006, 23:38

Dakujem za tipy. Ono ja idem za chvilocku na dlhu trasu s Tatrou, a bol by som rad, keby isla dobre...
Nemoze niekto poradit, ako nastelovat tie karburatory ? Vystroj mam :
s
Srubovak a ucho :)
Ako ma niekto navod napr. "Vsetky styri srubky dat na doraz, potom ladit tri otacky von, atd..." ?

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 06 Júl 2006, 07:03

vymenil ti sviečky - spýtaj sa ho, akú vzdialenosť na elektródach nastavil, kto Tatru nepozná, tak to nevie - má tam byť 0,9mm...
na karburátory pozri až potom

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 06 Júl 2006, 08:12

Dal 0,9 mm, pravdaze 8) Ja ako hovorim, normalne on vie vela o Tatrach atd.. Len toto sa mu dajako nepodarilo.

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 06 Júl 2006, 08:44

a este skontrolujte, ci su dobre nasadene vsetky kable na sviecky, niekedy moze byt nejaka koncovka trocha mimo a ten valec vynechava, najviac to citit prave v tych otackach, ako pises (a je to aj pocut - cvicenym uchom)

potom by som este skontroloval, ci je nasadena podtlakova hadicka vzduchoveho filtra a ci nema prasknuty koniec - vtedy nefunguje predohrev.

Ak toto nepomoze, potom ostavaju uz iba tie karburatory...

Eda
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 30 Máj 2004, 00:41
Tatry, ktoré vlastním: T613 Elektronic ´93
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 06 Júl 2006, 10:06

Kabely mohou mít rovněž přerušené nebo popřetrhané vodiče. Lze otestovat ohmmetrem - hodnotu správného odporu z hlavy nevím -. Při testování odporu je dobré kabelem různě točit a ohýbat ho, aby se projevila případná zrada ve vodiči.
Dá se to někdy taky otestotovat ručně. Když kopne při ošahávání - je jasný. POZOR: neošahávat po opuštění bazénu případně po dešti.
Jo a mně kdysi odešel krátký kabel na cívku.

stastnytatrovak(nezareg)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak(nezareg) » 06 Júl 2006, 11:06

To su vsetko krasne a uzitocne rady, ale nevie mi nikto povedat, ako na to nastelovanie karbikov ? :lol:

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 06 Júl 2006, 11:16

Ak si to nikdy nerobil a nepoznas principy, tak to nemas sancu od ucha spravne nastavit.

Co mozes vyskusat (za cenu rizika vyrazneho zhorsenia emisii a spotreby!!) je opatrne povolovat tie male skrutky (skusaj po ca 45°).
Ak sa otacky zvysia, povol o dalsich 45°, az sa prestanu zvysovat, vrat sa do predchadzajucej polohy.
Najprv jednu stranu, potom druhu.
Ak po takomto nastaveni vyrazne stupnu otacky volnobehu, zniz ich potom tymi velkymi mosadznymi skrutkami - pritiahni obidve o rovnaky uhol.

A potom chod cim skor na test vyfukovych plynov!!!

stastnytatrovak(nezareg)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak(nezareg) » 06 Júl 2006, 12:16

ondrej napísal:Ak si to nikdy nerobil a nepoznas principy, tak to nemas sancu od ucha spravne nastavit.

Co mozes vyskusat (za cenu rizika vyrazneho zhorsenia emisii a spotreby!!) je opatrne povolovat tie male skrutky (skusaj po ca 45°).
Ak sa otacky zvysia, povol o dalsich 45°, az sa prestanu zvysovat, vrat sa do predchadzajucej polohy.
Najprv jednu stranu, potom druhu.
Ak po takomto nastaveni vyrazne stupnu otacky volnobehu, zniz ich potom tymi velkymi mosadznymi skrutkami - pritiahni obidve o rovnaky uhol.

A potom chod cim skor na test vyfukovych plynov!!!
Vdaka Ondrej !!! :D Presne toto som chcel vediet, lebo ja som to robil doteraz opacne, najprv tie mosadzne, a az potom tie male :oops:
A vcera aj s tym vysledkom, ze som asi dal prilis vela luftu, alebo malo benzinu, a motor strelil do laveho karburatora :oops:
Hehe.. Takze takto to urobim ! VDAKA !!!

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 06 Júl 2006, 21:52

Jen podotknu, když to je takový odborník a přitom neví, že naladit rozumně BEZ emisního analyzátoru tak zákeřnou sestavu, jako je 2 x SEDR sic se společným sacím traktem, avšak s rozdělením distribuce směsi na L a P půlku motoru, to je na pováženou.....

hammer
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 03 Okt 2005, 21:38
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa hammer » 06 Júl 2006, 22:44

Teraz momentálne neviem kde to tu bolo už pred nejakým časom písané ale palivo sa zhruba nastavuje tak, že ho povolíš z koncovej polohy 540 stupňov a vzdušník teraz ma nenapadá koľko to bolo. Skús pozriet dielenskú príručku aj tá je tu niekde na nete.

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 07 Júl 2006, 00:15

Dakujem vsetkym za rychle odpovede :) Ja som si to teraz tak nastavil, ze to ide dost dobre, aspon na moju cestu. Nie je to perfektne, ale ide celkom pekne. No a na uplnom volnobehu ten motor skoro ani necekne. Skoro by clovek dal na ventilator mincu, a ona nespadne ;)
Keby niekto mal este komentare, nech napise, urcite to budu vediet pouzit aj iny nez ja.
Vyriesil som to tak, ze som pohmatal, popocuval, ale aj zacitil. Je velky rozdiel, ci mi bolo z tych plynov zle alebo nie :shock:
K mojmu priatelovi : On expert nie je, tj. nema vystroj, aku by bolo treba, no ale lepsie bez vystroje nez vobec nenastavit, ak ide zle, nie !?

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 23 Júl 2006, 19:05

Tak, na vine boli velmi zaspinene tie male filtre v karburatoroch. Stara hrdza, opreskana farba a bohvieco z nadrze ! :shock:
Dal som si to urobit u Autoservisa Krnepo v Prahe, a som velmi spokojny. Mily a sikovny ludia.
S tym nastavenim myslim hovoril ze benzinove sruby (male) treba zatiahnut uplne a dat ich dve otacky von, cize 720 stupnov, a s tymi velkymi mosadznymi doregulovat.

juhas fero

Trhanie motora

Príspevok od užívateľa juhas fero » 09 Nov 2006, 11:17

stastnytatrovak napísal:Dakujem za tipy. Ono ja idem za chvilocku na dlhu trasu s Tatrou, a bol by som rad, keby isla dobre...
Nemoze niekto poradit, ako nastelovat tie karburatory ? Vystroj mam :
s
Srubovak a ucho :)
Ako ma niekto navod napr. "Vsetky styri srubky dat na doraz, potom ladit tri otacky von, atd..." ?
Vôbec to nie je ľahké odpovedať na túto otázku a nieto ešte riešiť tento problém.

1. Nastavenie karburátorov - nastavia ich v servise Škodovky, pretože majú na to prípravky.
Tie mám aj ja, ale ani v tom nemusí byť chyba. Ide samozrejme aj o to aké sú vôle na hriadeľoch škrtiacich klapiek, či náhodou nenasávajú falošný vzduch.
Je dôležitý nástrek injektorov a či vôbec fungujú, či majú spätný ventil - tie malé guličky.

2. Či sú správne nastavené - zoradené súhlasné otvárania škrtiacich klapiek obidvoch karburátorov. Ak nie sú správne zladené bude to cukať jedna radosť a ťah motora bude v kýbli.

3. Elektrické káble - vysokonapäťové - musia byť 100% ale zainteresovaní vedia čo stoja dobré nové káble na 8 valcov keď jeden stojí zhruba 300 - 400 Sk. Vyrobia vám ich napr. v ELIT predajni.
Dôležité však je aby na ne prichádzala tá správna energia a to znamená že prmár musí byť úplne v poriadku a ak je dobrá indukčná cievka a prepojovací VNM kábel medzi cievkou a rozdeľovačom je vysoká pravdepodobnosť, že aj iskra bude mať požadovanú teplotu. A ako vidno tento komplex otázok poväčšinou sa nedá riešiť na kolene. A dať si to urobiť v autorizovanom servise to tiež niečo stojí.

4. Z vlastných skúseností viem, napríklad, že sa mi oveľa viac osvedčil v takýchto prípadoch diferenciál pre horský prevod ako pre cestný.

Som však rád, že na týchto stránkach uverejňujú aj schopní a nezištní ľudia, ktorí nielenže fandia tatrám, ale majú s týmiti autami skutočnú trpezlivosť, lebo s každým riešeným problémom odborne rastú.

Fero Juhás, Ďurkov, 0907 46 46 00

juhas fero

Trhanie motora

Príspevok od užívateľa juhas fero » 09 Nov 2006, 11:27

stastnytatrovak napísal:Tak, na vine boli velmi zaspinene tie male filtre v karburatoroch. Stara hrdza, opreskana farba a bohvieco z nadrze ! :shock:
Dal som si to urobit u Autoservisa Krnepo v Prahe, a som velmi spokojny. Mily a sikovny ludia.
S tym nastavenim myslim hovoril ze benzinove sruby (male) treba zatiahnut uplne a dat ich dve otacky von, cize 720 stupnov, a s tymi velkymi mosadznymi doregulovat.
Na karburátoroch 2 x SEDR pri norme sprísnenej t.j. na 0,1 obj.% sa nastavujú malé skrutky bohatosti zmesi na 2 x o 180 stupňov čiže 360 stupäňov od uzavretej polohy resp. 2 x o pol otáčky.
Veľké asi o 3 x pol otáčky. Ale tie sa doregulujú podľa predpísaných otáčok voľnobehu. Obe skrutky sa musia poootáčať o rovnaký uhol.

Fero Juhás, Ďurkov 30, 0907 46 46 00

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 09 Nov 2006, 14:52

to máte odkiaľ, to nastavovanie voľnobežných skrutiek o nejaké uhly a doregulovať otáčky - to by malo akože stačiť? :shock:

vasa26
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 08 Jún 2006, 22:23

Príspevok od užívateľa vasa26 » 09 Nov 2006, 17:28

okoukni ..svíčkové kabely, víč. rozdělovače :shock:

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných