Tatra 57 "Čistá"

Diskusia o histórii továrne Tatra, jej produktov a súvislostiach
Užívateľov profilový obrázok
Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 20 Sep 2006, 00:30

Bezduché plácání... Snad v žádném jiném systému se tak široce uplatňuje oceňování reálnou hodnotou jako v rozvinutém kapitalismu. V ČR i v ostatních zemích je dnes na dřívější poměry tak otevřený trh, legislativní zábrany týkající se obchodu se starými ojetinami či vraky neexistují nebo jsou relativně snadno překonatelné, tak já nevidím jediný důvod, proč by se "předválečná tatrovka v solidním předrenovačním stavu se stahovací střechou" nedala u nás sehnat do 100 tis. Kč, když v žádné jiné zemi za ní zdaleka takové prachy nikdo nevysolí...

ladis
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 21 Sep 2006, 12:05

Lukas napísal:Vadí mi zdejší příměr obchodník=překupník=šmelinář=až skoro zločinec
...
Jestli někdo trvrdí, že kvůli překupníkům jsou vysoké ceny, tak je mi ho líto. Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšel.
Ty jsi to nepochopil. Celý "problém" je začasté v tom, že majitel uvidí někde prodávat podobný vrak za těžké peníze, pak se zeptá na fóru a pak ty prachy vyžaduje. No a pak to zklamání, že to za tu cenu nikdo nechce. Nakonec jsi to viděl sám...

A všimnul sis, nikdo tě neodsuzuje. Asi tady všichni chápou, že je zde už skoro 17 let KAPITALISMUS. ;-)

Renovátorka
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Renovátorka » 22 Sep 2006, 06:48

Blbej pocit vědět ,že Tatru kterou jsem chtěla a kterou bych si případně koupila nějaký šmelinánář natáhnul víc jak o třicet tisíc. Fakt bych z toho měla velmi špatný pocit. V zásadě se přece takovým lidem tak říkalo nebo ne?? :lol: :lol: O těch cenách a kapitalismu máš asi pravdu. To samé je i o ceně práce. Čalouník je schopen vytvořit nové čalonění do Tatry 57 cca za 45 000 Kč. Tu samou práci odvede někdo jiný stejně dobrý za cenu 20 000 . Takže veteránisti,tuto skutečnost jistě víte,ale ještě to připomenu. Připravte si velkou hotovost na Vaše veterány. Je ve Vás síla a je to koníček bohatých. Tuto skutečnost tito šmelináři vědí.. Takže cálujte :roll:

TatraplanuZdar
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa TatraplanuZdar » 22 Sep 2006, 08:35

Mňa by zaujímala len konečná cena. Pokiaľ predávajúci zohnal slušnú 57B za 10 000 a 30 000 prihodil tak bez reptania zaplatil. Ale ak to kupil za 40 000 a prihodi 30 000 - no tak to nebudem chcieť.

Okrem toho predstavme si že hľadám Tatru 57b po humnách. Myslíte si že ak si zoberiem voľno a budem to robiť týždeň že sa mi to podarí?
Možno, ale skôr budem potrebovať mesiac. Takže tých 30 000 milerád zaplatím. Dotyčný na to obetoval svoj čas, námahu, benzín, atp.
A ešte prípadne riskoval peniaze ak to kúpil sám. Prečo by to mal robiť zadarmo? Len jedno chcem aby jeho jednanie bolo poctivé, aby nezneužil moje vedomosti. Nedávno mi niekto ponúkal na predaj motorku.
350 OHV, predok z 500ky, zadok z peráka. Čestne to povedal a podľa mňa zohľadnil v cene. Nechcel som to, pretože proste "mám iné priority", ale je veľký rozdiel v tom či to predáva tak že povie čo z čoho je /nie som debil, vidím, ale nemusel by som/ alebo či by len povedal: Tu je predvojnová 350 OHV na predaj...

Inak veľmi rád by som vedel o niekom kto to čalúnenie urobí za 20 000, nedávno som sa pýtal ohľadom čalúnenia na 603 (dobre, v koži) a to lietali pálky že sa mi len oči pretáčali. Hodne cez 100 000 Sk.

Inak veterány nie sú koníčkom bohatých - bohatí nemajú koníčky.
Pripomínam že podľa slovenskej definície si milionár ak máš miliónov najmenej 100. Al napríklad mne by 20-30 000 za informáciu že niekde je niečo výhodne na predaj /samozrejme musím to chcieť/ naprosto nepripadalo neprimerané. Dívam sa na to čo by som musel zaplatiť kompletne - za auto, za sprostredkovanie, za dopravu. O renováciách ani nehovorím - tam to začne byť skutočne finančne bolestivé.

Jednou z vecí ktoré na tomto servri hľadám je: kto robí nejaké práce výhodne - tzn pomer cena kvalita.

Karel
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 28 Feb 2006, 22:16

Žehlička

Príspevok od užívateľa Karel » 29 Sep 2006, 20:55

Tak jestli jste už ukončili debatu o ,,překupnictví,, měl bych tu obrázek další zachráněné Žehličky. Ještě ji sice schází okapničky a vnitřní rámeček předního okna, ale jinak už je hotová.
Prílohy
T-57 Polokabrio.jpg

Karel
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Karel » 29 Sep 2006, 20:59

A ještě jeden archivní někdy z roku 1983. Je zajímavé že ty Tatraplány v pozadí na fotkách nemám. Asi jsem je tehdy ještě nepovažoval za veterány. Asi proto že s jedním takovým jezdil tehdy soused ještě normálně do práce.
Prílohy
Žehlička.jpg

Vlasta

Pro Lukase.

Príspevok od užívateľa Vlasta » 29 Nov 2006, 14:48

Pokud jste ještě Vaši Tatru 57 neprodal a případně by jste chtěl ji prodat ,dejte vědět.Měla jsem na Vás číslo ,ale bohužel jsem ho smazala.

607912572

Lukas

Príspevok od užívateľa Lukas » 29 Nov 2006, 16:47

Tatru ještě mám, o prodeji jsem začal znova uvažovat, protože se mi nějak prodražuje renovace mé T75. Sedmapadesátka se mi hrozně líbí, ale další renovaci bych asi finančně a organizačně nerozdejchal :wink: .
Kontakt na mě 737517560

Karel
Pravidelný diskutujúci

zadní náboje

Príspevok od užívateľa Karel » 17 Feb 2007, 19:24

Tak pro oživení pár detailů.
Žehlička (a krátké Áčko) má kromě pomalejšího diferáku také jiné poloosy.,,Nohavice,, jsou užší a hnací hřídele jsou v ní uloženy na kuličkových ložiscích. Dlouhé Áčko a Béčko má širší ,,nohavice,, a hřídele uložené na kuželíkových ložiscích.
Prílohy
zadní nába.jpg
vlevo Béčková, vpravo Žehličková
nába Žehlička.jpg
Žehličkový náboj má závit pro matici připevňující kuličkové ložisko.
nába Béčko.jpg
Béčkový náboj nemá závit

Pedro
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 25 Máj 2005, 06:43
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Pedro » 17 Feb 2007, 21:46

A jejde, tak to mám na čisté nějaký unikátní třetí typ :shock: Zítra ho vyfotím a schválně ho sem taky dám.

Karel
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Karel » 17 Feb 2007, 22:02

Z jakého roku je tvůj vůz. Máš diferák k rouře přinýtovaný, nebo upevněný sevřením ?

Pedro
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Pedro » 17 Feb 2007, 22:15

1932 s rourou napevno.

Karel
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Karel » 17 Feb 2007, 22:31

Tak to je ono.
Těchto vozů bylo vyrobeno docela málo a od ostatních Hadimršek (i většiny dochovaných Žehliček) se dost odlišují. Pokud už ten vůz někdo nepředělával měl by mít nalévání oleje do motoru přes skříň ventilátoru a na válcích řídké žebrování s tlustými žebry.

Pedro
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Pedro » 17 Feb 2007, 23:06

S válci takhle z hlavy nevím, ale nalévání má opravdu skrz skříň ventilátoru. Jaké jsou další rozdíly?

Pedro
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Pedro » 18 Feb 2007, 11:46

Přidávám fotky zadního náboje. Jediné, co je jasné, že labyrint je předělaný na simerink, ale zbytek je ve hvězdách...
Prílohy
Náboj1.jpg
Náboj2.jpg

Karel
Pravidelný diskutujúci

1932

Príspevok od užívateľa Karel » 18 Feb 2007, 13:30

Porovnej rozměry tvého náboje s rozměry v technických výkresech. Takto na fotografii to vypadá že jediný rozdíl je v tom že na tvém náboji je závit na přídržnou matici ložiska až na konec náboje, zatím co na pozdějším provedení byl jen cca. na 1/2 této plochy.

Rozdílů je u ročníku 1932 oproti ostatním Hadimrškám velmi mnoho. Některé díly se ale dají (za určitých okolností) nahradit díly z mladších ročníků (což se během provozu dost často dělo).
Původní provedení má jinou skříń ventilátoru (viz nalévání oleje), jiný blok motoru, jinou skříň diferáku,domnívám se že i roura je slabší. Je toho mnoho. Právě se pokouším naskenovat kopii příručky a seznam ND z roku 1932. Až to dodělám (asi až večer) pošlu ti ji.

vašek kvasnička

tatr57

Príspevok od užívateľa vašek kvasnička » 18 Feb 2007, 17:00

Ahoj všichni, mám veterantatra.com asi to někteří znáte. V téhle lince jsem moc ocenil některé dobové fotky 57 žehliček. Pokud byste byli někteří z vás, kdo máte žehličky, ochotní mi napsat, rád bych z vás dostal nějaké fotky a pár informací, abych uveřejnil malý portrétek vašeho vozu v Galerii čtyřválců. Myslím, že takové "příběhy aut" nás všechny tatrováky zajímají. A taky, pokud byste měli někdo nějaké pěkné dobové fotky žehliček i áček a béček, tak nepohrdnu a rád uveřejním.
Mj. blok T57 r31/32 s trochu jiným blokem motru mám a časem ji sem dám.
Dík!
V. Kvasnička

Karel
Pravidelný diskutujúci

Motor 1931/2

Príspevok od užívateľa Karel » 18 Feb 2007, 17:26

Tak tady je motor první série Hadimršek. Má kliku vzadu na kuličkových ložiscích (to měly i pozdější žehličky, kluzné uložení bylo tuším až u Áčka), klika má mazací dírky na vnějším obvodu (4) (tedy podle nákresu,ve skutečnosti jsem ještě takovou neviděl), setrvák má jakési vybrání (3), blok je ve vrchní části poněkud nižší a odvětrání je ve víčku (2) a v neposlední řadě nalévání oleje je na skříni ventilátoru (1).
Pro porovnání motor T-57K jehož provedení odpovídá (až na malé detaily) většině Hadimršek.
Prílohy
motor T-57K.jpg
prototypmotor.JPG

Karel
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Karel » 18 Feb 2007, 18:17

Pár obrázků z příručky k T-57 1931/32
Prílohy
File0471.jpg

Karel
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Karel » 18 Feb 2007, 19:41

Nedaří se mi to sem vložit v původní velikosti, musel jsem to zmenšit.
Vrtání 65mm, obsah 0,99l, výkon 17 ks :!: :?: :!:
Prílohy
Clipboard.jpg
Clipboard 1.jpg

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných