Začal bych u hmotnosti šestimístné Tatry 52, ta činí 1200Kg. Pro porovnání, šestimístná T-75 má stejnou hmotnost, čili také 1200Kg. Tatra 52 má výše uložené těžiště než T-75,57. Při prvních jízdách s T-52, kdy řídil otec, jsem měl strach v projíždění zatáček. Tatra 52 je celkem vysoká „koza“, ale záhy jsem poznal, že mé obavy s nahnutí celého vozu odstředivou silou jsou zbytečné. Tatra zatáčkou proletěla jako štika. Tatra 75(57) má nižší těžiště, motor je oproti T-52 položen také níže a je jiné konstrukce. Tatra 75 měla výhodu v tom, že měla už v základní výbavě v prvních sériích volnoběžku ( tak do r.1935) a zaběhlá výroba T75 už užívala rychloběžku. U typu 75 se také můžeme setkat s použitím obou „spříjemňovacích prvků“ jízdy , jak volnoběhu tak rychloběhu v jednom bloku. Ale tyto převodovky se používaly spíše u lux. kabrioletů a sedanů, tzv. za příplatek a na přání ( 1934-1935 ). U tater 52(30) se také používaly převodovky s rychloběhem, ale ty jsou hóódně raritní. Jen v málo, které T-52(30) se tento rychloběh zachoval. Nebyl prý dobře skonstruován, a často se kazil. Tatra 52 1937 (nový typ) je jednoduše řečeno nová kastle na 10 let starém podvozku. Tatra 75 má navíc centrální mazání ( ale to se u většiny vozů nedochovalo, páč také není moc dobré konstrukce-často teklo po brzdových štítech). Teď můj subjektivní postřeh : lépe se sedí na zadních sedadlech šestimístné T-52 než u T-75 šestimístné. U T-52 je lepší sklon opěradla, v šestce T-75 se sedí jako ve škole

. Přední sedadla u naší T-52 jsou trubková (není lavice), ale u T-75 šestky je lavice. Tam je tak málo místa, že když má někdo větší břicho, nemá šanci ujet pohodlně ani 5Km

. Řízení je dle mě lepší u T-75(57), které je hřebenové. Šestimístné a dodávkové tatrovky měli vždy aspoň o 2 list per více než krátké typy pro 4-5 cestujících. Závěrem bych řekl, že T- 75 má lepší jízdní vlastnosti, dosahuje také až 120Km/h ( no je prostě modernější konstrukce), ale tahouny jsou oba typy jako blázen! Samozřejmě Tatra 52 má silnější motor a je pro mě zajímavější tím jak já říkám: nová kastle na starém podvozku. Tatra 52 byla obuta na pneu 4.75-18 a 5.50-18 (mi ji máme na 6.00-18 ), tatra 75 šestka je obuta na 6.00-16 - to ještě k té nižší konstrukci typu T-75(57). Každá TATRA je dobrá!!!