Tatra 57 "Áčko"
- Karel
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 28 Feb 2006, 22:16 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Výdřevu v zádi mají dlouhá Áčka, krátká ji nemají (krátká mají celkově méně výdřevy). Zalomené šrouby difer. se řeší vyříznutím větších závitů do skříně dif. a použitím šroubů s jedním větším závitem (na tom konci který přijde do dif.). Krátké Áčko má jiný diferák (jako žehlička = pomalejší) než dlouhé Áčko (jako Béčko a Káčko = rychlejší), ale pozor už ho mohl někdo někdy vyměnit (sám mám v dlouhém polokabr. dif. z krátkého). O vymezování velkého hnacího hřídele v rouře jsem ještě neslyšel, ale vzhledem k různému stupni opotřebení některých dílů je to někdy možná potřeba. Z důvodů správného nastavení vůle ozubeného soukolí rozvodovky se podkládají ložiska v poloosách (u žehličky a krátk. A jsou tuším kuličková, u dlouh. A jsou kuželíková), někdy je potřeba upravit i rozteč hrušek na malém hřídeli (podložkou,nebo novým bronzovým futrem). Další nastavení hrušek vůči talířům se provádí správným zašroubováním velkého zadního pouzdra (do zadního víka rozvodovky) ve kterém je upevněno zadní ložisko (mám dojem že jsou tam dvě axiálně radiální ) malého hřídele a jeho pojištění podložkou se zubem. Špatně se to vysvětluje, a asi by bylo dobré raději sehnat nějakého strojaře, který to umí. Matně si vzpomínám že bylo potřeba nejdříve uložit jednu poloosu (tuším že pravou) vložit malý hřídel s hruškami a pak teprve druhou poloosu. Pak se našroubovalo zadní víko, zadní pouzdro do víka, zajistilo se ložisko hřídele v pouzdře a otáčením zadního pouzdra se seřidila vůle na obou talířích.
-
JáPavel
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Já jsem měl na diferenciálu již šrouby měněné a závity zvětšené. Bohužel zde byly dva šrouby zalomené dost hluboko v obalu a patrně předešlý majitel se je pokusil odvrtávat a obal byl značně poškozen. Další velké opotřebení bylo na koncích poloos v drážkách,byly zde opravdu extrémní vůle a to i na nábojích. V současnosti jsem si pořídil jiný diferencil a to patrně z nějakého dodávkového Áčka. Listů zde bylo 10. Opotřebení diferenciálu bylo minimální.A veškeré vymezení o kterém píšete nepotřebuje změn. Jen jsem vyměnil manžety a vyčistil ložiska. Ty jsou zajištena dvěma matkami,vzhledem k tomu,že jsou zde kužel.ložiska.
- Karel
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 28 Feb 2006, 22:16 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Dodávkové Áčko má 11 listů a plotna která drží list. pero má dva nálitky ke kterým je přišroubovaná podlaha zavazadlového prostoru. Limousina a polokabrio dlouhého Áčka mají 10 listů, stejně jako Béčko. Dlouhé A je o dost težší než krátké A a proto možná má krátké A o list méně (nebo se tam předchozímu majiteli po výměně šroubů ten list nevešel
). Áčka mají list. pero přichycené obyčejnou plotnou, Béčko má místo jednoduché plotny takový můstek, který zakrývá příchytné šrouby až ke skříni difer. Káčko má navíc na zadní stěne diferenciálu 4 šrouby pro přichycení tlumiče výfuku (jako Žehlička) civilní provedení (A+B) tam mají jenom slepý nálitek pro tyto šrouby. Dlouhé Áčka (stejně jako B,K) mají rychlejší diferák. Hrušky mají 11 zubů (žehlička a krátké A = 10 zubů) a tomu odpovídají i o něco tenčí talíře (aby se tam ty větší hrušky vešly). Podle poloos s kužel. ložisky máš zřejmě ten rychlejší diferák, ale nemusí to být pravda. Jak jsem již psal já mám v původní skříni dlouhého Áčka (s kužel. ložisky) pomalejší soukolí z krátkého (zřejmě bylo při opravě předchozím majitelem zrovna při ruce). Ty díly se dají za určitých okolností dost snadno zaměňovat (což se dost často provádělo) a proto se na první pohled nedá jednoznačně určit z kterého je to typu.
(PS: proč mi pořád vykáš
)
(PS: proč mi pořád vykáš
-
JáPavel
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
No to je přece úcta k odborníkům
Na mém půvosním diferenciálu bylo jen 9 listů,pět má jinou tlouštku než zbývající čtyři. Bylo na nich vyraženo tuším ,že syria nebo Poldi,pletu si to s předníma ,které jsem nyní zabrušoval a promazával. Na všech listech,jak předních ,tak zadních mám číslo 34.(na pérech z dif.,který jsem koupil je asi 35 nebo 36) Jen jsem trošku tápal jestli vyhamrovat nebo né. Ty přední mají bez zátěže asi 10cm, to zadní s původními 9 péry asi 12 nebo 13. Péra ,která byla na tomto difernciálu jsem nepoužil,protože to bylo jak píšeš asi z béčka nebo z něčeho jiné . Měl bych docela brutálně podseknuté zadní kola. Použil jsem však ten můstek o kterém píšeš,zdál se mi stabilnější. Prostor pro desáté péro jsem vymezil podložkou o stejné tlouštce. Tento víkend mě čeká kompletace roury s tím diferákem. Takže si musím pořídit hodně alkoholu, abych to psychicky vydržel
Na mém půvosním diferenciálu bylo jen 9 listů,pět má jinou tlouštku než zbývající čtyři. Bylo na nich vyraženo tuším ,že syria nebo Poldi,pletu si to s předníma ,které jsem nyní zabrušoval a promazával. Na všech listech,jak předních ,tak zadních mám číslo 34.(na pérech z dif.,který jsem koupil je asi 35 nebo 36) Jen jsem trošku tápal jestli vyhamrovat nebo né. Ty přední mají bez zátěže asi 10cm, to zadní s původními 9 péry asi 12 nebo 13. Péra ,která byla na tomto difernciálu jsem nepoužil,protože to bylo jak píšeš asi z béčka nebo z něčeho jiné . Měl bych docela brutálně podseknuté zadní kola. Použil jsem však ten můstek o kterém píšeš,zdál se mi stabilnější. Prostor pro desáté péro jsem vymezil podložkou o stejné tlouštce. Tento víkend mě čeká kompletace roury s tím diferákem. Takže si musím pořídit hodně alkoholu, abych to psychicky vydržel
-
JáPavel
-
JáPavel
Přesně tak. Rozdíly jsou nejen v počtu zubů v dif.,ale i v samotné hnací hřídely. Sehnal jsem jinou ,ale byla rovněž problémová ,takže mám již další na které budu muset vyměnit spojku hnacího hřídele s převodovkou. Zdá se to být velmi jednoduché když tam jsou jen čtyři čepy ,které lze velmi snadno vyrazit. Ale problém nastává při vlastním stáhnutí spojky z hřídele. je jen jeden účinný způsob a to rozříznout ji. Byla tam totiž lisovaná za tepla.Uhříváním zahřeješ i hřídel,takže jsi celkem v p..li. Stejný problém je na koši. Sehnat dobý hnací hřídel je prostě oříšek i pro Davida Coperfielda.
-
JáPavel
Měl bych jeden dotaz na Karla. Zdali by nenašel v jeho albech fotografii vnitřního zpětného zrcátka a samozřejmě také venkovního. Jak by měla přibližně vypadat.
Ještě jedna připomínka ohledně mechanické houkačky. Na dobových fotografiích jsem viděl ,že je umístěna nad pojistkovou skříňkou spojena hadicí a dále je pak vyvedena vedle nádrže. I já jsem měl v přistrojovce otvor ,patrně po vyústění balonku. Ale na nějakých fofografiích byl balonek pod přístrojovkou.
díky Pavel
Ještě jedna připomínka ohledně mechanické houkačky. Na dobových fotografiích jsem viděl ,že je umístěna nad pojistkovou skříňkou spojena hadicí a dále je pak vyvedena vedle nádrže. I já jsem měl v přistrojovce otvor ,patrně po vyústění balonku. Ale na nějakých fofografiích byl balonek pod přístrojovkou.
díky Pavel
- Karel
- Pravidelný diskutujúci
Podle dobových prospektů by balonek pro ruční houkačku měl být u krátkého Áčka nad pojistkovkou (jako to máš ty) u dlouhého Áčka pod palubkou (tak to mám já). Palubka krátkého A je trochu jiná (nemá např.táhlo k ovládání benz. kohoutu). Podívej se trochu zpět po těchto, nebo příbuzných stránkách.
Vnitřní zpětné zrcátko mám v originále takovéto (nevím jestli krátká neměla jiné). Ta sluneční clona vedle něj asi neni původní, ale dost aut má podobnou (už se to tu někde rozebíralo, zkus se podívat o pár stránek dozadu).
Venkovní zpětné zrcátko se pravděpodobně montovalo jen na dveře řidiče (to vlevo), na dobových prospektech jsem ho viděl ale jen na kombíku. Později se začala dodatečně domontovávat na blatník ta zrcátka vpravo.
Vnitřní zpětné zrcátko mám v originále takovéto (nevím jestli krátká neměla jiné). Ta sluneční clona vedle něj asi neni původní, ale dost aut má podobnou (už se to tu někde rozebíralo, zkus se podívat o pár stránek dozadu).
Venkovní zpětné zrcátko se pravděpodobně montovalo jen na dveře řidiče (to vlevo), na dobových prospektech jsem ho viděl ale jen na kombíku. Později se začala dodatečně domontovávat na blatník ta zrcátka vpravo.
-
Ambiciózní tajemníček
- Karel
- Pravidelný diskutujúci
Malá technická připomínka.
Zrcátka na blatníkách jsou sice hezká (sám je tam mám) ale neni v nich moc vidět, zvláště když je motor v otáčkách (blatníky vibrují), nebo jsou-li ta zrcátka panoramatická (obraz je dost zmenšený). Možná jsou lepší ta zrcátka na dveřích. Na většině starých prospektů (nejen Tater) je venkovní zpětné zrcátko na dveřích, nebo předním sloupku (třeba ze zadní strany hledáčku).
Zrcátka na blatníkách jsou sice hezká (sám je tam mám) ale neni v nich moc vidět, zvláště když je motor v otáčkách (blatníky vibrují), nebo jsou-li ta zrcátka panoramatická (obraz je dost zmenšený). Možná jsou lepší ta zrcátka na dveřích. Na většině starých prospektů (nejen Tater) je venkovní zpětné zrcátko na dveřích, nebo předním sloupku (třeba ze zadní strany hledáčku).
- Karel
- Pravidelný diskutujúci
Docela slušný výběr replik zrcátek má p. Šilhán. Samozřejmě že originál je originál, ale když není k dispozici je lepší zvolit slušnou repliku než třeba zrcátka ze Š-120
http://www.aeroservice.cz/
http://www.aeroservice.cz/
-
JáPavel
Díky za radu,také jsem o tom uvažoval.Tento víkend patrně vyrazím do Chotusic a zrcátka nakoupím.Ještě mně také schází stěrač. Cenově jsou to sice pěkně rány ,ale vypadá to velmi dobře.
V nabídce p.Šilhána jsem viděl také osvětlení SPZ.Tohle ještě nemám vyřešené. Původně byla značka obdelníková na levém blatníku a byla osazena jen jedním světlem. Což je asi nereálné.Rovněž použití zadních blikačů,což mám také nedořešené.
V nabídce p.Šilhána jsem viděl také osvětlení SPZ.Tohle ještě nemám vyřešené. Původně byla značka obdelníková na levém blatníku a byla osazena jen jedním světlem. Což je asi nereálné.Rovněž použití zadních blikačů,což mám také nedořešené.
-
JáPavel
Měl bych zde opět jeden faktický dotaz na Karla. Nejsem si ale zcela jist ,jestli se tady tohle již řešilo. Při použití karburátoru Zenith 3O T na mém áčku a správném natryskování motor velmi dobře drží nízké otáčky na volnoběh a také reaguje na plyn. Také start je naprosto bezprobémový. Avšak problém nastává po přidání a a ubrání plynu. Motor si své nastavené otáčky na volnoběh nedrží a zhasíná. Zkoušel jsem různá nastavení ,ale efekt byl vždy stejný. Děkuji.
- Karel
- Pravidelný diskutujúci
Problém může být v netěsnosti volnoběžné trysky v horní polovině karburátoru. Je to těsněno jen kuželovou plochou, která ale moc netěsní. Já jsem na trysku vyrobil malé tesněníčko (fíbr nebo silnější těs. papír). Další problém může být v tom že ve vyrovnávací komůrce (do které je ponořena trubička volnoběžná trysky) schází kalibrovaná vložka, která určuje množství benzínu v komůrce.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný