Príspevok
od užívateľa Karel » 01 Okt 2009, 14:06
Moje fotomontáže nejsou zase tak dokonalé, aby se při pořádném zvětšení nedalo zjistit že je to slepenec.
Na druhou stranu, kdo může 100%tně tvrdit že nic takového neexistovalo. Moje dlouhé kombi jsem viděl na fotografii v předrenovačním stavu. Mělo sice jiné zadní blatníky a trochu pozměněný tvar bočních oken, ale základ byl stejný. Rovněž tu dlouhou dodávku zde nedávno někdo prezentoval v předrenovačním stavu (i když ne tak dlouhou).
Jak známo mohl si tehdy zákazník koupit pouze podvozek a kastli si nechat postavit podle svých představ v samostatné karosárně. Stejně tak to dělali o mnozí prodejci. U výrobce koupili jen podvozky, které nechali karosovat jinde a pak ta prodávali jako kompletní vozy. Takto mohla vzniknout i celá serie zakázkových karoserií. Vzhledem k tomu že konečný zákazník koupil již kompletní vůz rovnou od (mnohdy značkového) prodejce, mohl se tak domnívat že jde o ,,tovární,, provedení.
Když jsem se začal o T-57A zajímat, většina ,,odborné,, literatury uváděla pouze provedení limusína, polokabrio a roadster. Až mnohem později jsem zjistil že se továrně vyráběl i čtyřmístný otevřený vůz, dodávka a kombi. Ještě později jsem pak viděl i spoustu netovárních provedení.
V zásadě mám raději původní vozy, ale který z nich je dnes po tolika letech provozu opravdu ,,původní,,.
Nepohrdnu proto ani kvalitně provedenou replikou a nemám nic ani proti možným dobově odpovídajícím kreacím na původní téma (s příslušným popisem). Kde máte záruku že to tak postavit nenapadlo někoho i ve 30tých letech.
Na závěr jedna ,,kreace,, pravděpodobně z 60tých let. Vůz se mi rozhodně nelíbí, ale ctím ho jako doklad toho co všechno byli tehdy motoristé schopni udělat pro to aby svůj vůz udrželi v provozu. Rozhodně bych se ale přimlouval za to aby byl vůz řádně označován jako přestavba karoserie např. z 60(?) let, aby to neznalé diváky nemátlo. Historicky přesnější by asi ale bylo uvádět rok výroby karoserie, s případným dodatkem o stáří podvozku.
-
Prílohy
-