Paralerní zapojení baterií

Technické problémy s našimi tatrovkami

jack
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 26 Jún 2006, 08:26
Tatry, ktoré vlastním: Šestsettrojky
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa jack » 30 Okt 2007, 19:09

Jo a Zizo ještě na jednu věc jsem zapomněl...máš luxusní ikonku.. 8)

Užívateľov profilový obrázok
Mirek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Okt 2007, 22:14
Tatry, ktoré vlastním: T603 M68
T603 M69
T613-3 OTS EX
T613-4M
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mirek » 30 Okt 2007, 21:07

Baterky mam v plánu řešit úplně stejně jako Jack. A vlastně i to použití auta. Akorát asi nejdřív o léto později.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 30 Okt 2007, 21:18

Ja som istu dobu jazdil so 45kou. Dokonca v zime. Ziadne problemy som nezaznamenal. Bat ma uz 5rokov a stale slape vpohode.

Ak tam da clovek nejaku 60ku, tak nevidim najmensi problem.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 17 Aug 2006, 07:29
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-3 r.v. 1988
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 30 Okt 2007, 22:52

K provozu na 60Ah baterii taky něco povím, celou zimu sem jí vozil v 613 se světlama a s bufíkovánim (motor nemotor) a vždy sem nastartoval, tak proto na léto musí stačit i ta 44Ah. Tomas má pravdu.

D.A.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Jan 2007, 09:35
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa D.A. » 31 Okt 2007, 08:31

Turista, statista, terorista, traktorista - ti všichni ti připomínají autistu?

Buď rád, že čeština má aspoň nějaká pravidla. Tatrováka nám vědci sebrali (nejsme ani noviny, ani zaměstnanci) a banda hňupů pak ještě řádně zprofanovala.

martin h
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa martin h » 31 Okt 2007, 12:58

1. Startovací proud - chtěl jsem jen zjistit, jestli má někdo vůbec tušení, v jakých mezích se pohybuje. Počas oprav mám motor venku zajištěný proti dešti a občas jej protáčním startérem a proleju olejem. Pokud vytočím svíčky a je tedy bez komprese, bere asi 160A, s kompresí téměř 200A.

2. Kapacita aku - jelikož mi 2x6V/75Ah odešly do věčných akumulátorovišť, tak jsem se rozhodl pro kombinaci 2x12V, volba padla na Vartu Blue dynamic 62Ah. Bylo to těsně před zahájením oprav. Jenže díky opravám byly chudinky nevyužité a nevěděl jsem co s nimi - situace se ale vyřešila, protože zrovna nám v pažoutu jedna šla pod kytky a zanedlouho jsem druhou montoval švagrovi do oktávky. Stěžoval si na slabou baterku, když jsem jí změřil naprázdno, dávala 12,2V. Nabíjení bylo OK. Tu jeho 7 let starou "noname" baterku o kapacitě 45Ah jsem si nechal, pořádně dobil a teď s ní naprosto bez problémů motor 613 protáčím i s kompresí.

3. Cena aku - roste. Když jsem onehdá narazil na interfernetu na ceník výše zmíněných aku Varta, tak jsem nevěřícně zíral kam až se její cena vyšplahala.

4. Paralelní spojení a volba kapacity - 100Ah, 120Ah, 140Ah, no to je fajn, jenže taková kapacita je vám k ničemu a vůbecnevyužijete. Proč? Protože kapacita není všechno, velice důležitá je i vybíjecí charakteristika - některé aku jsou vhodné ke startování jiné zase pro dlouhodobé napajení spotřebičů. Pokud si tedy koupíte obyčejné startovací aku (obzvlášť ty levné) a myslíte si, že s výslednou kapacitou si můžete topit, svítít a hrát jak je vám libo, tak jste na velikém omylu. To jsou aku schopné dát obrovský proud, ale po dobu několika málo sekund. Pokud budete těmito aku "dlouhodobě" napájet spotřebiče tak se vybijou velice rychle. Mnozí výrobci aku vyrábějí automobilové aku jak vyloženě startovací, tak v případě moderních aut s monstrózní el. výbavou aku pro napájení těchto spotřebičů. O tom si můžete přečíst i na int. stránkách Varty.

5. Možné alternativy - lze sáhnout i po speciálních aku, jako třeba na .exide.sk/cz/index.php?hmenu=produktyexidemaxxima. Jen se podívejte, jaký dává startovací proud při kapacitě 50Ah. Přitom je vhodná i pro napájení spotřebičů a má lepší vlastnosti v mrazech. Já už se rozhodl pro toto řešení: do jednoho kastlíku dám ryze startovací avšak kvalitní aku, do druhého aku pro napájení topení, rádia, lednice, varné konvice atd. odpovídající charakteristiky. Tento aku bude po nastartování připojen výkonovým relátkem ke startovacím aku a stejným alternátorem i nabíjený. Po vypnutí motoru jej relé odpojí. Startovací aku bude napájet jen spotřebiče a přístroje nutné pro bezpečný provoz auta.

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 10 Feb 2004, 09:41
Tatry, ktoré vlastním: taka bordova
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 31 Okt 2007, 13:03

Hm a jednu maxximu a jeden akumulator na varnu konvicu uz len vyuzijes

D.A.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Jan 2007, 09:35
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám

Príspevok od užívateľa D.A. » 31 Okt 2007, 15:29

Martine, o podobném dávno uvažuji.

1. Na kolik $$$ to přijde? (ne akumulátory, jen přestavba)

2. Jakou pracnost to představuje (myslím rozštěp svazku na "životně důležité" a ostatní spotřebiče)?

jack
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 26 Jún 2006, 08:26
Tatry, ktoré vlastním: Šestsettrojky
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa jack » 31 Okt 2007, 18:48

tomas napísal:Ja som istu dobu jazdil so 45kou. Dokonca v zime. Ziadne problemy som nezaznamenal. Bat ma uz 5rokov a stale slape vpohode.

Ak tam da clovek nejaku 60ku, tak nevidim najmensi problem.
Výrobce jasně udává, že minimální kapacita autobaterií pro vůz Tatra 2-603 je 82 Ah...tento údaj má jistě své opodstatnění.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 31 Okt 2007, 18:55

sorry zabudol som uviest ze to bolo na t613 :-)

moze to byt pravda, tie udaje, ale kde je konstrukcia aku dnes a kde bola v dobach davno minulych ... inak pisal som moje skusenosti ;-)

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 31 Okt 2007, 19:01

Agente je to jedno odpoledne a máš předrátováno...
A čim ty soustavy o 140 Ah chcete v případě vybití ládovat? Když jen taktak nastartujete a máte ject třeba 30 km a pak to zopakovat třeba domů?? (v místě startu nemáte nabíječku, či dostatek času na plný nabití...) Ten 55A nebo 70A altík to jentak neuhoní (do plně nabitýho stavu). Takže když se dimenzuje zdroj, tak by k němu mělo bejt i dobíjení, co to dokáže udržet a nabitym stavu...

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 31 Okt 2007, 19:43

Jacku, vývoj baterií za posledních pár desetiletí také trochu pokročil, baterie jsou dnes schopny poskytovat vyšší startovací proud a netrpí tak značným samovybíjením, jako kdysi. Ostatně k posledním T2-603 už výrobce dodával baterie o kapacitě 75Ah.

Nesmíme také zapomínat na to, že výrobce počítal s obsluhou vozu profesionálním řidičem, který při čekání na delegaci byl kolikrát nucen v autě topit i několik hodin denně s vypnutným motorem. To u dnešních sezónně provozovaných aut zcela odpadá a takové kapacity akku už prostě stěží využijeme.

Štěpán
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 17 Okt 2006, 13:12
Tatry, ktoré vlastním: T613 2/3 1977
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Štěpán » 31 Okt 2007, 20:21

konečně tu někdo zveřejnil změřené hodnoty startovacích proudů - martine díky.
Paralelní zapojení baterek má své výhody i nevýhody ale určitě funguje, takže když to někdo chce, proč by si to neměl udělat?
Dobíjení baterek s výrazně věčí kapacitou než dával výrobce ideální určitě nebude.

Palo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Dec 2004, 17:46
Tatry, ktoré vlastním: ---
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 01 Nov 2007, 08:24

Jerry napísal:Agente je to jedno odpoledne a máš předrátováno...
A čim ty soustavy o 140 Ah chcete v případě vybití ládovat? Když jen taktak nastartujete a máte ject třeba 30 km a pak to zopakovat třeba domů?? (v místě startu nemáte nabíječku, či dostatek času na plný nabití...) Ten 55A nebo 70A altík to jentak neuhoní (do plně nabitýho stavu). Takže když se dimenzuje zdroj, tak by k němu mělo bejt i dobíjení, co to dokáže udržet a nabitym stavu...
55A alebo 70A alternátor dokáže pri jazde hravo dobiť aj 200Ah akumulátor. Problém je že pri 14V to trvá dlhšie ako pri dobíjaní nejakou externou nabíjačkou. Výkon alternátora sa vypočítava hlavne pre spotrebiče v aute.

ziza.

Príspevok od užívateľa ziza. » 01 Nov 2007, 12:09

Stryci, nemohl by sem někdo hodit vnitřní schema zapojení regulátoru napětí?

ziza
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ziza » 01 Nov 2007, 13:56

Omlouvám se - zapomněl jsem připojit kouzelné slůvko prosím. :oops:

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 01 Nov 2007, 14:04

Strécu rád bych, ale nemám. Nikdy jsem neměl potřebu ho pitvat, jednou jedinkrát zahaproval a to jsem při jeho vyjmutí z alternátoru zjistil, že mu v tělíčku váznul ve špíně uhlík, po rozhýbání/vyčištění od té doby šlape dál....

Mirek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Okt 2007, 22:14
Tatry, ktoré vlastním: T603 M68
T603 M69
T613-3 OTS EX
T613-4M
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mirek » 01 Nov 2007, 15:33

Palo napísal: 55A alebo 70A alternátor dokáže pri jazde hravo dobiť aj 200Ah akumulátor. Problém je že pri 14V to trvá dlhšie ako pri dobíjaní nejakou externou nabíjačkou. Výkon alternátora sa vypočítava hlavne pre spotrebiče v aute.
Při dostatečně dlouho trvající jízdě to určitě zvládne opravdu hravě.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 01 Nov 2007, 16:58

Palo napísal:
55A alebo 70A alternátor dokáže pri jazde hravo dobiť aj 200Ah akumulátor. Problém je že pri 14V to trvá dlhšie ako pri dobíjaní nejakou externou nabíjačkou. Výkon alternátora sa vypočítava hlavne pre spotrebiče v aute.
Ty asi nejsi elektrikář co??

1. Definoval sem podmíky. A za hodinu provozu se ti prostě nepovede narvat to množství náboje do akumulátoru ani kdyby si ho znásilnil.

2. Nabíjení externí: Jak se tedy nabíjí?? Stálým (konstantním) proudem (0.1 C) až do vyrovnání potenciálů napětí!! Což trvá přibližně 14 hodin (u pně vybitého aku)
Kdežto nabíjení v autě je stálým (konstantním) napětím takže altík Ti láduje do aku co nepobere vlastní spotřeba auta! Ia=Iz-Is; Ia - proud do aku, Iz - proud zdroje (altík), Is - odebíraný proud spotřebičů. To se děje při napětí okolo 14V (při dosažení cca 2500 ot na altíku) a pokud je tam 55A altík tak z něho nadostaneš ani o ampéru víc, to si piš (u dynama to jde, ale je tam prozměnu omezovač proudu na regulačnim relé...). Páč výkon určuje vzduchová mezera nezi statorem a rotorem, nehledě na to, že při ohřívání se zhoršuje sycení jádra... Ještě nějaká otázka??

Zizo pověsim sem vnitřní schéma během soboty, mam ho doma nakreslený v sešitě ze střední... :wink:

ziza
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ziza » 01 Nov 2007, 17:10

Mirek napísal: Při dostatečně dlouho trvající jízdě to určitě zvládne opravdu hravě.
Nemohl bys mi nějak blíže specifikovat po jak dlouhé jízdě se můj altec stane hravým? :shock: Jestě uvedu, že můj spínač buzení (alternátoru, samo) veksluje při cca 14,3 V. Zatím se mi žádný akec nepodařilo plně nabít při jízdě. :cry: :cry: :P

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 32 neregistrovaných