Tatra 57 "Áčko"

Diskusia o histórii továrne Tatra, jej produktov a súvislostiach
Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 30 Dec 2008, 17:41
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 57a 1937
Kontaktovať užívateľa:

Re: Tatra 57 "Áčko"

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 15 Apr 2009, 14:27

Ještě by mohlo odejít bronzové futro u pístního čepu.Zvlášť když není udělaná mazací drážka ve futru.Ale to je méně pravděpodobné.

Užívateľov profilový obrázok
Ivo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Mar 2007, 16:10
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 57 A 1938
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 15 Apr 2009, 14:55

Pískání rozhodně žádné nebylo, a to klepání začalo řekl bych náhle, bez jakýchkoliv předchozích problémů. Kdyby odešlo pouzdro pístního čepu, bylo by to ještě dobré, ale taky tomu moc nevěřím.

Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 15 Apr 2009, 15:33

Zkus ještě jestli není vůle na řemenice v klínku.Taky to může klepat.

Ivo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 15 Apr 2009, 16:03

Dík moc, teď mám chvilku, tak tam vyrazím a snad něco objevím.

Veterantatra
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Aug 2008, 23:10
Tatry, ktoré vlastním: T12 čtyřdveřová limusina
T57 čistá - falešný kabriolet
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Veterantatra » 15 Apr 2009, 16:34

Podělím se o zkušenost: klepání se mi ozývalo od ventilových vahadel, když se mi kousnul ventil v pootevřené poloze. Ale to se dalo celkem dobře lokalizovat. (Na motoru před GO byly větší vůle ventilů ve vodítcích, do meziprostoru se dostávala směs a postupně se tam zapekla.) Držím palce při zkoumání! VK

Ivo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 15 Apr 2009, 17:53

Tak už jsem to objevil a je to špatné. Je tam vůle na ojničním ložisku u 3 válce. Asi spravedlivá "odměna" za to, že jsem si kliku nevyčistil sám nebo aspoň důkladně nezkontroloval... Jsem zvědav, co uvidím, až to rozdělám. Pánve mám bronzové, tak se snad klika nemusela poškodit.

Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 15 Apr 2009, 18:18

Ty tam nemáš asmit? Já to na jednom motoru zkoušel,udělat bronz.futra,ale nic moc.Nehorší je že tu kliku musíš vyndat a poděkovat v brusírně.Nejlepší je vyhodit zátky a nalejt dovnitř arvu.Ucpat dírky v šálách špejlema a napustit jí celou arvou a proplachovat potom benzínem dokud nepoteče čistý.

Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 15 Apr 2009, 18:19

Já si to taky prožil vím co to je.Je to boj.

Ivo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 15 Apr 2009, 18:55

Asi jsem se špatně vyjádřil, ložiska mám bronzová, vylévaná asmitem nebo nějakou jinou kompozicí. Tys to Petře opravdu dělal sám? Ten návod v příručce mě přecijen trochu děsí...

Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 16 Apr 2009, 08:21

To není problém jde to dobře.Mám to vychytané.Chce to hlavně pořádně vyčistit a před pocínováním zdrsnit povrch šály.Jako čištění používám kyselinu solnou převařenou zinkem.Mám udělanou licí litinovou desku kterou předehřívám plynovým hořákem.Asmit si uříznu z plátu který jsem koupil v Příbrami v Kovohutích.Roztavím v kamnech v nerezové naběračce kterou jsem upravil do nálevky.Je potřeba dovnitř šály vysoustružit váleček z duralu.Na oddělení pánví používám klingerit.Po odlití to nalisuju do ojnic a nechám osoustružit dobrému soustružníkovi na prům.ojnice.Dává se vůle +0,02mm.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 17 Aug 2006, 07:29
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-3 r.v. 1988
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 16 Apr 2009, 09:22

Pokud chceš Ivo, zítra pojedu přímo do kovohutí, tak se můžu optat na cenu asmitu, popřípadě ho rovnou koupit. :wink: Budu tam ráno asi po 8 a pak jedu na Dobříš (až do Nový Vsi p. P.).

Ivo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 16 Apr 2009, 10:28

Díky Jerry za nabídku, ale už jsem ji asi prošvihl, teprv teď jsem se o přestávce dostal k netu. Ale zřejmě tedy není problém asmit koupit, což je skvělé. Díky Petře za návod, asi budu muset ještě konzultovat.

Ivo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 16 Apr 2009, 11:31

Teď koukám, že do těch hutí Jerry jedeš až zítra, takže pokud bys mi tam mohl asmit koupit, byl bych rád. Nemám moc ponětí o potřebném množství a už vůbec ne o ceně, ale myslím, že na takovou domácí zásobu pro opravy by mělo kilo stačit. Snad by to nemuselo být až tak extrémně drahé, je to přeci převážně olovo. Možná je trochu problém, jak si to pak předat, ale nějak bych si k tobě zajel (autobusem, jediné auto, které mám je hadimrška), nebo bych ti poslal peníze na účet a ty mně asmit poštou, to bychom se dohodli. Každopádně Ti posílám v SS svůj telefon. Dík.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 16 Apr 2009, 13:43

Volal jsem do Kovohutí, asmit prodávají v blocích po 15 kg. 1 kg si cení na 151,- Kč s DPH. Chvilku si mě přehazovali jako horkej brambor a když to dobře dopadne, tak mi na expedici oddělí nějaké množství a dle váhy za něj také zaplatím.

Ivo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Ivo » 16 Apr 2009, 14:25

Za tyhle peníze slušné peníze bych vzal klidně i 3 kila,kdo ví, kdy bude potřeba co odlít.

Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 16 Apr 2009, 15:59

Je to taková cihlička.Váha je okolo 15kg dlouhá 35-40cm.Starý asmit nepoužívejte v žádném případě.Při tuhnutí to trochu zahřívám hořákem PB aby to rychle netuhlo.Když je to zalito tak to prošťouchávám drátkem.Bublinky jdou pryč.jinak pokud se to nezdaří jde to zahřát hořákem PB.Ta litinová destička to pěkně podrží.

Petr-Plzeň
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Petr-Plzeň » 16 Apr 2009, 16:37

Jinak pánev stahuju páskou na hadice 2ks.Tou šroubovací.Do prostřed dám duralový váleček osoustružený o 2-3mm pod požadovaný průměr na klice.Uvnitř mám otvor 10mm a v tom šroub M8.V litinové desce/nemusí být za každou cenu litinová/.Stačí 5-6mm deska ocel.Mezi bronz.šálu dám 0,3-0,5mm pásek z klingeritu.Ten oddělí obě pánve.Pánev se dá tou širší stranou k destičce.Mám okolo 4otvory se závity M8 a šrouby stáhnu šálu k desce.Potom vystředím středový dural váleček.o zkusmo zkontroluju šuplerou vystředěnost.poklepáním ho srovnám a dotáhnu šroub uprostřed.Šály tam dávejte až po pocínování.Cínování dělám hořákem a roztírám kartáčkem na svíčky.Na pocínované šály rukou nešahejte.Dá se použít pasta letovací na měděné trubky.Možná je ještě lepší než kyselina.Pří lití musí být celý komplet ohřátý i z deskou.Stačí hořáček s PB.Poznáte to že se cín na pánví začne lesknout,To znamené že teplota je OK a asmit se s cínem pěkně spojí.Hlavně to chce rukavice,brýle a svářečské boty.To už máte tekutý asmit v kamnech v nerezové lžíci.Já si udělal hranku jako nálivka.Jinak na asmitu po roztavení se dělá šedivý škraloup-oxidace.stačí tam dát trochu pájecí pasty s asmitem a je to OK.Po odlití to chvíli prohřívám hořákem a snižuji plamen.Po schladnutí povolím šrouby.A pánevobě půlky oddělím.Je tam ve spoji klingerit,Pokud asmit obtekl kolem a drží,rozříznu slubou pilkou na půl.Potom obě půlky namáčku do ojnic a dosedací plochy začistím zlehka pilníkem.Pozor ne moc.Pak stáhnu ojnici k sobě moment. klíčem všechny šrouby.30-35Nm.A dám soustružit na přídavek +0,02mm.Při sestavování motoru pak všechny šrouby dotahuji stejnou silou 30-35Nm.Pak se nestane že se šroub jeden utáhne víc a druhý míň.Před tím si ojnice nandám na kliku.Ještě pozor na dva mazací žlábky ve spojení ojnic.Dá se to ručně udělat fortunou nebo pilníkem.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 16 Apr 2009, 18:35

Petře to zní tak učeně, že kdybych to řešil já na svym autě, tak si to necham u Tebe vyrobit. :)

Michael
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 05 Dec 2004, 20:42
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michael » 23 Apr 2009, 14:31

Nazdar !
Co říkáte na tuto Tatru ?
Prílohy
Kopie - structure_photos_zoom_3136.jpg
Kopie - structure_photos_zoom_3112.jpg

Karel
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 28 Feb 2006, 22:16
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Karel » 23 Apr 2009, 14:55

Velmi zajímavý kousek :shock: . Řekl bych ale že patří do jiného vlákna, nebo se pletu :?:
:idea: Čtyři boční prolisy na kapotě, z nichž ten vrchní se táhne až dozadu, ve spojení s celkovou mohutností auta jasně nasvědčují že to asi nebude T-57A (tedy podle kastle) ale něco většího. Zajištění kapoty jen jednou kličkou pod maskou (nebo co to je) je ale také nestandartní a což teprve provedení míst 2 + 1 a rámečky dveřních stahovacích oken a tedy i tvar stahovací střechy. :!:

Každopádně je zde další unikát :!:

Napísať odpoveď
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných