ondrej napísal:StastnyTatrovak - mohol by si vysvetliť, v čom podľa teba spočíva "nadpozemskosť" ZIL-u a Tatry 613 ? Ja si viem predstaviť iba nadskočenie auta pri rýchlej jazde cez horizont, prípadne ešte prepravu lietadlom... V obidvoch prípadoch však "nadpozemskosť" takéhoto vozidla trvá iba krátko...
Velmi rad

Zil poznam len s obrazkov a videi, ale predpokladam, ze by bo takym istym fantastickym zazitkom, ako je pre mna Tatra.
Ad Tatra 613: Ked som bol maly chlapec, (ja som z 1984), tak som dostal knizku, "Automobily Sveta". Taka mala, asi 15 x 20 cm. Mozno ju niektori poznate.
Tam bola reprezentovana aj Tatra, ako 603, tak aj 613. Jedna 603-ka stala u nas, v Kosiciach, bol to sice myslim vrak, ale aj tak ma zaujaly tie jej krasne crty

Pokial sa nemylim, pamatam si, ze u nas niekedy parkovala 613, "pred vojakmi". Kto pozna centrum Kosic, vie kde to je !
No a ako maly chlapec, ked som si v tej knihe listoval, vzdy som sa zastavil u Tatier ! (a americkych a ruskych vozov...)
Mal som aj hracku, Tatru 148, taku velku oranzovu, takych tu uz obrazkov na fore bolo, hehe...
Tak ci tak, vzdy som tuzil Tatru mat ! Sranda je, ze nikto z mojej rodiny alebo z okolia nikdy nerobili s (nakladnymi) Tatrami, a nikto nikdy nebol dajaky velky komunista, ktory by sa v nich vozil.
Ale zalubil som sa, uz co sa pamatam, odjakziva ! Kedze som aj vystahovalec zo Slovenska, je to akasi romanticka spomienka, na mile casy. Podotykam, ze ja som 100% liberalista a komunizmus nenavidim !! Ako ideologiu a tak. Ale hovorim, zase uplne subjektivne, pre mna to bol romanticky cas, detstvo, cas, ktory uz nikdy nepride, atd. Ja som bol prilis maly na to, aby som zazil negativne vplyvy komunizmu.
No ale teraz uz k tomu autu, nie

Ondrej, myslim ze aj Ty mas par Tatier, tak jak sa mozes pytat

Hadam Ti to vysvetli aj Mojzo.
Prides, a pozries na ten tajomny, cierny, velky automobil, a povies si : "Jaka to krasa" ! Jaky velkolepy dizajn, ako dostojne to vyzera, aku ma krasnu svetlost, nie jak tie kramy dnes, co su tri cm nad vozovkou
Proste vyzera to, akokeby to bolo nadpozemske, take, co je skoro prilis dobre na to, aby to mohlo byt mozne !
Otvoris primitivnym, malym klucikom mohutne dvere, sadnes do makkeho sedadla jak doma na gauc, zavries, pocitis ticho, a mozno vonu Wunderbaumu, ktory proste do Tatry patri !
Trosku sa porozhliadnes po peknom, kozenkovom interieri, mozno mrknes dozadu, kolko je tam miesta. Pokochas sa.
Teraz vyberies ten kokotsky, malilinky klucik od zapalovania, a kedze to nie je poprvy raz, pousmejes sa nad tym, "aku burku on vie vyvolat" !! (Pardon Mojzo, to je citacia od Teba

)
Strcis ho tam, otocis, a... Wrrruuuuuuuuuuum, az do takych 1500-2000 otacok. Trosku das dole sytic, a ides. Spociatku sa pohnes len velmi pomalicky, opatrne. Aby si tomu neuskodil. Jak ked cvicis, a telo je este studene.
Jazdis, makkucko (hlavne teda s nesportovymi, originalnimy tlmicmi), a pocuvas sepot V8
Ked je motor teply, uz sa da narabat inac... Mozem Ti odporucat tak pozvolna sa rozbehnut v jednicke tak do 30 km/h, zaradit dvojku, sliapnut na plyn do dna, pocuvat bozsky rev, ktory sa ozve, ked sa vsetky styri klapky otvoria naplno, a usmievat sa po cely cas tak do 70-80 km/h.
Zaradit trojku, alebo stvorku, podla temperamentu, a ist tak do stovky. Ked je moznost, sliapnut trosku tvrdsie, a pocuvat ten motor, ked je najkrajsi, tak 1.800-2.500 otacok !
Ked mas chut, pustis si hudbu, ktoru mas rad, a aj ked je na plne pecky, este furt niekedy zacujes ten fantasticky zvuk zozadu !
Skratka; Vlezies do Tatry, je to jak vliezt do ineho sveta !
Preto je to pre mna voz nadpozemsky ! V nijakom inom aute som toto nezazil, a aj ked som chlap, neubranil som sa slzam, ked som si Tatru po prvy krat viezol domov
Samozrejme, ze ma 613 aj negativa, napr. (na moje telo) nie dokonale kreslo. To ma BMW E23, cize rad 7-cky 197?-1986. Alebo pomerne vela zere. Alebo sa zhanaju tazko diely, atd...
Ale pokial na to mam, pokial nemam deti, tak je to teda moja frajerka cislo 2 ! (Ta prava vzdy pride na prve miesto

)
Ale Sandie, ako sa vola, je pre mna naozaj velkou vzacnostou a pychou, a dodava mi velmi, velmi vela radosti !
To je tak zhruba vsetko, tak na kratke vysvetlenie