Príspevok
od užívateľa ondrej » 27 Okt 2010, 08:15
Ako už správne uviedol Edy, výhrevnosť liehu je citeľne nižšia, ako výhrevnosť benzínu. Inak povedané spálením 1kg liehu sa uvoľní o hodne menej tepla, ako spálením 1kg benzínu. V tomto pomere získame aj menší výkon motora. Ak by sme chceli výkon zachovať, musíme tada liehu spáliť úmerne viac = vyššia spotreba paliva.
Hlavná výhoda liehových palív v minulosti bolo vysoké oktánové číslo okolo 100, kedy vtedajšie benzíny mali OČ okolo 60-70, takže lieh sa používal pre motory, kde sa vyžadoval vysoký litrový výkon (=vysoké kompresné pomery - závodné a letecké motory), ktorý vtedajší benzín svojimi antidetonačnými schopnosťami nevedel zabezpečiť. Dnes však také benzíny máme. Liehové palivá majú tiež viaceré nevýhody, kde najväčšou je snáď príliš veľká ochota liehu pohlcovať vlhkosť, z čoho vyplývajú možné problémy (korózia, zamŕzanie paliva v zime atď). K afinite liehu voči pryžovým dielom palivového systému automobilov si netrúfam sa vyjadriť.
Ak by niekto chcel jazdiť na liehové palivo namiesto benzínu (prvý Havrlov príspevok), bude nutné zmeniť osadenie karburátorov nastavením na bohatšiu zmes - skusmo, približne v pomere úmerného zväčšenia plochy trysiek k zníženej výhrevnosti tohoto paliva. Podobne u vstrekovacích motorov je treba predĺžiť o rovnaké percento čas otvorenia vstrekovačov, čiže vstrekovú mapu bohatosti zmesi násobiť príslušnou konštantou.
U starých motorov (napr. Lubošov Moskvič, hlavne ak je to napr. 408/2138) by sa dalo uvažovať aj o následnom miernom zväčšení predstihu zapaľovania, čím možno dosiahnuť pružnejší chod. U nových motorov konštruovaných na benzíny s OČ 95 a viac, by som však s predstihom nelaboroval.
Takže - aký by bol prínos prechodu na liehové palivo? To si musí každý prerátať sám, či má liehové palivo o toľko menšiu cenu, aby to vyrovnalo vyššiu spotrebu, nehovoriac o možných rizikách závad palivového systému. Ja to považujem skôr za núdzové riešenie (používané napr. cez vojnu, alebo v obdobiach hospodárskej krízy), takže u mňa je to jednoznačne NIE.