Odpojovač baterie

Technické problémy s našimi tatrovkami

FkY
Diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Mar 2006, 19:16
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Odpojovač baterie

Príspevok od užívateľa FkY » 21 Mar 2007, 23:45

Zdravím, sleduji, že se tu rozvíjí diskuze o vybíjení baterií.
Elektrické zapojení v Tatře neznám, proč se používá odpojovač baterie? Pokud nepočítám stříkačky, tak u T613 se nemá připojená baterie k palubnímu rozvodu kde vybíjet více než je zdrávo. Kde se ta energie z baterie ztrácí? Bufík je vypnutý, zapalování taky....

Užívateľov profilový obrázok
Eda
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 30 Máj 2004, 00:41
Tatry, ktoré vlastním: T613 Elektronic ´93
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 22 Mar 2007, 00:21

pro informaci, stříkačky odpojovač nemají.

FkY
Diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa FkY » 22 Mar 2007, 00:39

Hmm takže je to zbytná věc?

michal heky
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 28 Máj 2004, 22:10
Tatry, ktoré vlastním: T613-3
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa michal heky » 22 Mar 2007, 01:01

Když ti začnou hořet dráty pod palubkou, tak odpojovač jako když najdeš.

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 22 Mar 2007, 01:26

Není to zbytečná věc, je potřeba mít na paměti, že T613 je vůz nejvyšší třídy a tak je vybaven mnoha nadstandardními prvky, které zvyšují komfort při opravách a údržbě, bezpečnost atd. Je mnohem snažší otočit páčkou, než hledat šroubovák na povolení dvou šroubů krytu baterie, ty zdlouhavě povolovat, pak zase třináctku klíč na povolení svorky, zase se s tím mordovat a pak ještě hledat něco, čím to svorku zaizoluju.

FkY
Diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa FkY » 22 Mar 2007, 01:37

Cituji z http://auto.idnes.cz/auto_ojetiny.asp?r ... jetiny_fdv

Originální je ale i pozornost, kterou Tatra od řidiče vyžaduje ještě před tím, než otočí klíčkem od zapalování. Nejprve je nutné zvednout přední kapotu a malou kličkou sepnout elektrický okruh. Ten má totiž takové ztráty, že při delším stání hrozí vybití obou, v předních rozích karosérie uložených, baterií. Poté, co se kontrolky rozsvítí, ještě není vyhráno.

Zajímalo by mě, jestli to není jen autorův výmysl. Jinak z pohledu údržby a bezpečnosti je to výborná věc. (díky Luboši)

Palo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Dec 2004, 17:46
Tatry, ktoré vlastním: ---
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 22 Mar 2007, 06:45

Je to výmysl.613 s odpojovačom nemajú v klude žiadny odber.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Mar 2007, 07:56

A ake mate skusenosti s tym odpojovacom? Ja som ho na mojej vyhodil, nakolko uz mal zoxidovane/opalene kontakty a vyssi prechodovy odpor, cim mi to horsie startovalo. Inak je to fajn prvok, pokial je novy a funguje ako ma.

No a co dodat k tomu, ze vraj to zere prud a preto to treba vypinat? No to je hlupost ako mraky. Bud je elektrika vporiadku a nezere nic, alebo je niekde chyba. Ako som mal ja pokazeny tlakovy spinac na brzdove svetla. Potom je jasne, ze to zere.

Ina vec je zase pokial tam mas alarm, imobilizer a pod. Potom to ma odber. Ale to ma kazde auto s tymito vecickami.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Mar 2007, 09:01

No a napadlo ma preco nema zrovna Mi. Jeden dovod moze byt, ze pocitac ma pamat na chyby, keby sa odpojil okruh el. prudu od bat, udaje v pamati by sa stratili, cim by nebolo mozne diagnostikovat pripadne chyby na motore.

Ambiciózní tajemníček
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Ambiciózní tajemníček » 22 Mar 2007, 10:28

Tak ta paměť na chyby když se vymaže, tak to bych viděl že je jen dobře. Už jsem zažil příliš mnoho inženýrů, co si nadšeně stáhli z počítače chyby a s gustem je začali řešit. Dopadne to většinou špatně, protože když si takový inženýr v příručce přečte název chyby, spolehlivě hledá příčinu problému jinde, než ve skutečnosti je. Ne, že by názvy chyb byly až tak zavádějící, ale chce to přece jen znát dost široké souvislosti v činnosti řízení motoru T613, aby člověk správně určil množinu problémů, které mohou chybu působit. Pak už nezbývá než prověřit všechny možnosti z této množiny.

Co bych viděl jako možná závažnější důvod, pokud už chceme udržet paměť řídicí jednotky, je adaptivní paměť lambda regulace. Je to taková hrubá matice, kde se pro určité režimy činnosti motoru ukládají korekce bohatosti směsi, které se ukázaly jako dlouhodoběji užitečné.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Mar 2007, 11:51

Ano, na to som zabudol.
Myslel som to tak, aby nemal pocitac vypadok prudu, v tom sa dufam zhodneme :-)

Erik
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 25 Nov 2004, 22:24
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Erik » 22 Mar 2007, 13:50

Odpojovač nemajú ani tatry s alarmom... Aj v tom sa dufam zhodneme ze to by bol potom ten alarm uplne zbytocny, keby ho mohol zlodej elegantne odpojit odpojovacom, kedze vtedajsie alarmy vacsinou nemali záložný zdroj...

tomas
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Mar 2007, 13:55

Ja som videl kopec tatier s alarmom, ktore mali odpojovac.
Je to samozrejme hlupost, pokial by nebol zapojeny priamo na BAT.

Ambiciózní tajemníček
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Ambiciózní tajemníček » 22 Mar 2007, 14:20

Já to s těma chybama myslel jen tak na odlehčení. Jistě, že se shodneme v tom, že připojovat GEMS na napájení znovu před každou jízdou není to pravé ořechové. I když někdy i to promazání adaptivní paměti autu prospěje.

A ostatně ani ten odpojovač u karburátorových T613 snad nebyl myšlen tak, že by se baterie odpojily po každé jízdě. Důvod jeho absence u Mi může být ještě i jiný než zajištění relativně trvalého napájení řídicí jednotky.

Eda
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 22 Mar 2007, 15:43

Podle mně je odpojovač akumulátorů myšlen především pro případ nehody, jako rychlé a elegantní řešení odpojení zdroje případného jiskření. Stejný odpojovač jako T613 jsem viděl na jedné origo Š120S /stovka pro závodní účely svazarmovských (možná i jiných) oddílů/

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 11 Dec 2006, 13:21
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 22 Mar 2007, 18:31

Víme, že adaptabilní paměť si ukládá korekce pro stav, který odpovídá dlouhodobějšímu trvání. V jakých časových dimenzích se tyto stavy pohybují? Předpokládám, že pokud ECU po určitou dobu zaznamenává „trvalou“ odchylku proti „normálnímu“ stavu, zavede si korekci. Jaká tato doba je? Jinými slovy, vyresetuji-li paměť, za jak dlouho si ECU vytvoří korekce pro daný stav znovu? Ptám se na to mimo jiné i proto, že provoz s Tatrou zahajuji někdy bez vyresetování a někdy s vyresetováním ( z důvodů odpojení při vnějším dobíjení), je to možná tak půl na půl, a ještě nikdy jsem nepozoroval jiné chování motoru. Je několik možností vysvětlení:

1) jsem nevnímavý k rozdílům
2) mám motor, který nevyžaduje dlouhodobé korekce
3) dříve, než si ECU udělá korekce, už zase odpojuji baterku pro dobití, a tak jako bych stále jezdil s vyresetovanou jednotkou
4) ECU si korekce vytvoří znovu tak rychle, že je těžké postřehnout rozdíly

Pokud zalistuji v paměti, pak si vzpomínám, že pokud jsem si dělal výpis korekcí, většinou jsem jich řadu načetl, ale jindy stačilo chvíli počkat, nechat motor běžet na volnoběh a za chvíli byly všechny korekce na nule. Soudím z toho, že adaptabilní paměť si aktuální korekce vytváří poměrně často, a proto po výjezdu s vyresetovanou jednotkou si ECU paměť brzy naplní znovu.

Jaké máte znalosti a zkušenosti vy?

Eda
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 22 Mar 2007, 21:17

Mythická persona kopřivníckého servisu mi kdysi tvrdila že "tak do půl hodiny až hodiny jízdy" se korekce vytvoří.
Podstatné bylo prý:

Aby byla teplota okolí - !!!nasávaného vzduchu max. 20°C!!
Aby se vystřídalo co nejvíce režimů jízdy, jezdil jsem tehdy, neboť bylo léto, v noci na radhošt
Na mobicomu jsem měl jednu dobu korekce stále nulové a my jsme bádali něco s motorem a korekce by napověděli víc o stavu agregátu.

Eda
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 22 Mar 2007, 21:18

Neberte to proboha jako pravdu, ale jako mýtus. Nicméně se mi při těch nočních jízdách ty korekce opravdu ukládali.

Eda
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 22 Mar 2007, 21:19

Za tu češtinu se stidým a přýpadným poškozením omlouvám

Ambiciózní tajemníček

Príspevok od užívateľa Ambiciózní tajemníček » 23 Mar 2007, 09:20

Pokud motor pracuje alespoň 12 sekund stále v rozsahu, který odpovídá jedné buňce adaptivní paměti, lambda je stále 1 a teplota oleje je nad 75 stupňů, tak se zapíše momentální korekce do adaptabilní paměti. Lze nastavit délku intervalu a mez teploty oleje, zde uvedené hodnoty jsou typické. Korekce může být v rozsahu +/- 50% vypočtené dávky paliva. Adaptivní paměť je matice 4x4 pro 4 rozahy tlaků v sání a 4 rozahy otáček. Je zvlášť pro levou a pravou stranu (stejně jako lambda-regulace) a je zvlášť pro režim otevřeného a uzavřeného ventilu spalování benzínových par z odvětrávání. Také volnéběh má zvlášť jednu korekci pro levou a pravou stranu.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných