V predchádzajúcom príspevku som písal o ťažkostiach so studenými spojmi a veľkými prechodovými odpormi v elektrike, s ktorými som sa stretol pri mojej tatre a teraz by som chcel upozorniť majiteľov T613-4 na niektoré ďalšie možné problémy, s ktorými som sa stretol.
Vzhľadom na to, že vozy kupujeme od rôznych predchádzajúcich majiteľov len málo vieme o technickom stave vozidla a o podmienkach, za ktorých bolo prevádzkované a ako bolo o neho postarané. Môžem povedať, že posledná tatrovka dobre prevetrala moje vedomosti a problémy, ktoré som riešil boli dobre ukryté, zrejme aby som sa ešte viacej naučil a nič nepodceňoval. Poslednou zaujímavou problematikou, ktorá asi tiež urýchlila predaj tohoto voza bola prasknutá palivová nádrž, čím vozidlo vykazovalu nenormálnu nadspotrebu. Bol to prvý prípad takéhoto druhu, s ktorým som sa stretol. Tento stav som zistil až doma keď som vozidlo priviezol s odťahovou službou. Bola tam pokazená aj prevodovka. To bol ďalší dôvod, prečo auto bolo na predaj, pretože už do neho nechceli viac investovať.
Chcel by som upozorniť ostatných, že u tatry 613-4 sú už nové nádrže, u ktorých je priemer hrdla veľkých trubiek 50 mm a nie 60 mm ako u T 613-3. Tam je priemer hrdla veľkých trubiek aj prívodnej plniacej gumovej hadice 60 mm a preto nie sú tieto nádrže navzájom zameniteľné ako by sme predpokladali.
Chcem však upozorniť, že cena jednej novej nádrže na tatru v obchodnej sieti je 8 000.- Sk. Čiže nepodceňujte ceny náhradných dielcov, ktoré máte doma a myslíte si, že sú to iba šrot. Šrot je to len vtedy, pokiaľ to už ide na šrotovisko a nie, že to ešte bude možné použiť ako dobrý diel. To dá rozum, že vozidlo, ktoré v 70.- tych rokoch stálo 700 000.- Sk alebo viac, tak náhradné diely pre neho určite budú tejto východiskovej cene zodpovedať. Nezabúdajte na to Tatrováci !!! A vážte si všetko čo máte doma. Lebo co je doma, to se počíta, pánové!
Chcem ešte upozorniť na ďalší rozdiel v použitých dielcoch medzi T613-3 a T613-4.
Jedná sa o snímač teploty oleja. V trojkovej rade boli použité snímače kratšie i dlhšie z Favorita zo snímača teploty chladiacej kvapaliny.
V T613-4 sú použité snímače podobné ako snímače teploty hlavy valcov u nákladných vozovTatra. Tieto snímače majú však iný odpor a preto sú nepoužiteľné v Tatre 613-4. Odpor snímača má byť okolo 280 Ohmov a snímače z hlavy valcov majú odpor 2 000 Ohmov, čo je dvakrát väčší odpor. Samozrejme, že nám neukáže na teplomeri nič a takýto snímač je nám nanič ale jeho cena je skoro 300.- Sk a naspäť nám ich nikto nevráti keď zistíme, že je nám nanič. V mojom prípade som si musel snímač objednať cez tatrovácky servis v Leviciach. A každý uznáte, že bez vedomosti o stave teploty oleja to asi nejde jazdiť bezpečné ak si nechceme privodiť nejaké prekvapenie.
Ďalšie poznatky zašlem v ďalších článkoch.
RNDr. František Juhás, 0907 46 46 00
Problémy s nádržou paliva asnímačom teploty oleja T613-4
-
juhas fero
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných