Motor E - vzduchový filtr
- Zdicho
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 00:22
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Kontaktovať užívateľa:
Motor E - vzduchový filtr
Na chromkovém motoru E jsem objevil na víku vzduchového filtru naletovanou trubičku. Je až "za filtrem" tedy v místě, kde by se mohl přisávat "špinavý" vzduch. Je to originál a k čemu to slouží? Nebo to někdo dodělal? Na tom motoru jsou EDSR karburátory a rozdělovač s regulací předstihu. Nevím, zda to tak má být. Je možné, že na tu trubičku bylo něco napojené?
- ondrej
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
- Kontaktovať užívateľa:
tiež som to videl na viacerých vozoch zhruba rovnakých ročníkov, má to byť zaslepené gumenou krytkou - jediné využitie, čo mi napadá, je možnosť diagnostiky stavu vzduchového filtra - či sa to však takto využívalo, neviem...
Rozhodne však nie ako prípoj na podtlakovú reguláciu, to by predsa vôbec nefungovalo!
Rozhodne však nie ako prípoj na podtlakovú reguláciu, to by predsa vôbec nefungovalo!
- ondrej
- Pravidelný diskutujúci
- Kontaktovať užívateľa:
podobná anomália zhruba z rovnakého obdobia bola banka olejového filtra s napájkovaným medzikusom pre umiestnenie čidla teplomeru oleja - má to niekto na aute?
takto umiestnené čidlo sníma teplotu oleja po prechode chladičom a ešte pred vstupom do motora, takže indikovaná teplota oleja by mala byť nižšia, ako keď je čidlo v olejovej vani a sníma teplotu oleja, ktorý práve ukončil svoj mazací cyklus a vrátil sa sem...
takto umiestnené čidlo sníma teplotu oleja po prechode chladičom a ešte pred vstupom do motora, takže indikovaná teplota oleja by mala byť nižšia, ako keď je čidlo v olejovej vani a sníma teplotu oleja, ktorý práve ukončil svoj mazací cyklus a vrátil sa sem...
- čadík
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 17 Júl 2006, 09:33
- Tatry, ktoré vlastním: mám černočernou T613
hledám barevnou T613VB - Bydlisko: matka měst
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Motor E - vzduchový filtr
Nemůže to být toto? http://www.tatraportal.sk/popisky/t613/1/t613-1_04.jpg Nezdá se mi to jako pouhá dekorace.Zdicho napísal:Na chromkovém motoru E jsem objevil na víku vzduchového filtru naletovanou trubičku. Je až "za filtrem" tedy v místě, kde by se mohl přisávat "špinavý" vzduch. Je to originál a k čemu to slouží? Nebo to někdo dodělal? Na tom motoru jsou EDSR karburátory a rozdělovač s regulací předstihu. Nevím, zda to tak má být. Je možné, že na tu trubičku bylo něco napojené?
A související poznámka ladise na http://www.tatraportal.sk/forum/viewtop ... 6360#36360 :
Snad proto by to mohlo být origo z výroby. Mnoho rekonstruovaných motorů (SEDR?) to bude mít následně zaslepeno.ladis napísal:...Na motoru E bych čekal karburátory EDSR a hadičku podtlakové regulace předstihu bych tam nehledal (na tyto karburátory ji není kam připojit)...
Nejsem technik, tak nevím.ondrej napísal:Rozhodne však nie ako prípoj na podtlakovú reguláciu, to by predsa vôbec nefungovalo
-
ladis
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
- Kontaktovať užívateľa:
Čadíku, Ondrej má pravdu. Na tom obrázku je hadička podtlaku zcela nesmyslně připojená před klapkami karburátorů. Tam je ve všech režimech atmosférický tlak - přesněji tlak se mění s otevřením klapek o úbytek na filtru; to je nezajímavá hodnota.čadík napísal:Nejsem technik, tak nevím.ondrej napísal:Rozhodne však nie ako prípoj na podtlakovú reguláciu, to by predsa vôbec nefungovalo
- ondrej
- Pravidelný diskutujúci
- Kontaktovať užívateľa:
čadík - podtlaková regulácia predstihu zapaľovania sa využíva pri malých zaťaženiach motora, kedy motor pracuje s veľmi zlou objemovou účinnnosťou a spravidla aj s chudobnou zmesou, takže je horenie je pomalšie, ako pri vyšších zaťaženiach.
Podtlak sa sníma zásadne až za škrtiacou klapkou, ktorá vlastne svojou funkciou spôsobuje jeho vznik. Pri vyšších zaťaženiach (otvoreniach klapiek) sa podtlak v tomto mieste úmerne znižuje a postupne vyraďuje podtlakovú reguláciu z činnosti.
V priestore vzuchového filtra je tlak rovnajúci sa prakticky tlaku atmosférickému, preto odtiaľto by ovládanie podtlakovej regulácie nemohlo fungovať.
Podtlak sa sníma zásadne až za škrtiacou klapkou, ktorá vlastne svojou funkciou spôsobuje jeho vznik. Pri vyšších zaťaženiach (otvoreniach klapiek) sa podtlak v tomto mieste úmerne znižuje a postupne vyraďuje podtlakovú reguláciu z činnosti.
V priestore vzuchového filtra je tlak rovnajúci sa prakticky tlaku atmosférickému, preto odtiaľto by ovládanie podtlakovej regulácie nemohlo fungovať.
- čadík
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 17 Júl 2006, 09:33
- Tatry, ktoré vlastním: mám černočernou T613
hledám barevnou T613VB - Bydlisko: matka měst
- Kontaktovať užívateľa:
Díky za bleskurychlou reakci a podrobné vysvětlení. Ten obrázek mi však nedává spát - že by to tak upravil domácí kutil? A u více aut?
Chápu, že na obrázku může být nesmyslné zapojení, přesto si dovolím hypotézu, že nelze-li regulaci na EDSR zapojit a podtlaková regulace je v jistých režimech vozidlu přinosem, pak i kombinát se mohl (byť krátkodobě) dopustit takového to "alibistického" řešení při svých ekonomických úpravách motorů, protože i ta "nezajímavá" hodnota bude v tomto případě lepší než vůbec nezapojená regulace.
Chápu, že na obrázku může být nesmyslné zapojení, přesto si dovolím hypotézu, že nelze-li regulaci na EDSR zapojit a podtlaková regulace je v jistých režimech vozidlu přinosem, pak i kombinát se mohl (byť krátkodobě) dopustit takového to "alibistického" řešení při svých ekonomických úpravách motorů, protože i ta "nezajímavá" hodnota bude v tomto případě lepší než vůbec nezapojená regulace.
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných