Synchrometer

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
MarekK
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
Kontaktovať užívateľa:

Synchrometer

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Mar 2006, 12:58

Ako sa dá taká vecička vyrobyt? Aké sú doležité údaje na jeho stavbu? Robil ste to niekdo? alebo ste to zdedili alebo kúpili.

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 22 Mar 2006, 13:12

myslel si tým synchrotest na nastavovanie viackarburátorových motorov?
u 2 karburátorov sa dá pri troche skúseností zaobísť aj bez neho, no a neviem, ako by sa s tým dali nastavovať napr. karburátory SEDR, tam by ti to bolo nanič...

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 22 Mar 2006, 13:53

Marku, máme 21.století. Takovéhle věci už opravdu nejsou potřeba.... :wink:

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Mar 2006, 14:26

p. Abrahám z Bernolákova ho používa vždy pri nastavovaní (SEDR)...áno ide práve o tie skúsenosti...
Radek: ja viem aký sa rok píše, ale aj tak s využitím garážového "smetí" tj. zadarmo by to bola slušná pomocka, lepšia než ucho :wink:

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Mar 2006, 14:32

pred rokom v kopřivnici, ho tiež použili na mojom motore....

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 10 Feb 2004, 09:41
Tatry, ktoré vlastním: taka bordova
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 22 Mar 2006, 14:41

radek napísal:Marku, máme 21.století. Takovéhle věci už opravdu nejsou potřeba.... :wink:
<|>vina dna. Gratulujem. Ale ze prave od Radka.... hm-hm :shock:

radek
Pravidelný diskutujúci
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 22 Mar 2006, 14:44

Copak Stevo? K vám nedorazili alespoň IR analyzátory (o spektrometrických nehovořím), že stále ladíte motory podle ucha a aktuální "vůle" jejich ventilů? To mě mrzí, množství skleníkových plynů produkovaných špatně seřízenými motory se tak stále zbytečně zvyšuje......chudák Země..... :wink:

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 22 Mar 2006, 14:44

Marek: je viac sposobov ako si take nieco spravit aj svojpomocne a viacmenej zadarmo. Najlacnejsia varianta su hadicky s kvapalinou (na druhom konci uzavrete samozrejme, motor sa vode v sani moc netesi), dalej mozes vyuzit stare tlakomery ak sa ti nejake v garazi valaju a nakoniec cisto elektronicky.

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 22 Mar 2006, 14:46

Som zvedavy ako by si nastavoval podtlaky na sestklapkovom systeme Radku pomocou IR analyzatora, o spektrometre ani nehovorim....

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 22 Mar 2006, 14:47

MarekK napísal:p. Abrahám z Bernolákova ho používa vždy pri nastavovaní (SEDR)...
áno, Jano ho má, ale pri nastavovaní motora T613 s karburátormi SEDR, alebo terbárs aj EDSR, ho sotva bude používať. Synchrotest sa dá použiť pri nastavovaní starších karburátorov - u T613 prichádza do úvahy iba DDSR, alebo trebárs u SSOP pri T603.
U novších karburátorov je ho možné použiť iba na kontrolu nastavenia, nastavenie pomocou synchrotestu sa tu však robiť nedá.
Ak by som mal možnosť, tak ho rozhodne zoberiem - aj s vedomím horeuvedených nedostatkov - len tak, skôr z recesie, ako kvôli praktickému využitiu..

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Mar 2006, 15:05

nech povedia ostatný čo boli u p. Abraháma či to použil...na 3 autách s SEDR to použil vždy a poakždé ked sme tam prišli, pre kontrolu!!! aby to nebolo len od oka či ucha!!!! podla mna je to praktickejšie než točit "vrchným šrobkom " od oka...

Ano nad "vodovým barometrom" som tiež uvažoval, ale je to nepraktické...
Moju otázku som mieni, že dostanem radu , že tam a tam má byt taká a aspon taká dierka, lebo Abrahám mi to do ruky nedal (nepítal som si) tak som to nemohol odkukat....a podobne, ale nevadí ja si to spravím aj tak , a využijem garážové zásoby....presne to riešenie s tlakomermi som mal namysli...

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Mar 2006, 15:16

Mne p. Abraham tiez na kazdej 613 so SEDRAMI (starsie som nemal na ziadnej) najskor nastavoval synchronizometrom ako zaklad, potom to ale doladil na palteste.
Preco to tak robi, to sa treba jeho spytat, ale viem si predstavit koli comu tak robi.

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 22 Mar 2006, 15:17

Ved ty si zvyknes ze ked chces odpoved tak sa na fore nepytaj ;-)

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Mar 2006, 15:32

...ja som scel len konzultovat...
Prílohy
karby0001.jpg

radek
Pravidelný diskutujúci
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 22 Mar 2006, 15:52

Stevo, už zase? Pokud vím, diskuze se netýká šestiklapkového motoru a jeho nastavování, ale synchrotestu pro motor T613. Tak sem nemotej něco, co sem nepatří. Seřizování "na vzduch" je už mnoho let nedostatečné, ony se totiž exhalační předpisy za těch 30 let trošku zpřísnily, víš?

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 22 Mar 2006, 15:56

uff - už si začínam pripadať, ako pokazená platňa, ale ešte posledný pokus:
synchrotest je zariadenie, ktoré sa používa na nastavenie rovnakého otvorenia škrtiacich klapiek u viackarburátorových motorov. Je ho možné použiť u karburátorov, ktoré takéto nastavenie umožňujú počas chodu motora. Regulačné skrutky dorazu klapiek na karburátoroch EDSR a SEDR sú však prístupné iba po demontovaní karburátora zo sacieho potrubia. Klapky na týchto karburátoroch sa nastavujú úplne iným spôsobom - pomocou odchýlkomeru. Podrobný postup je popísaný v každej dielenskej príručke k T613. Karburátory sú takto konštruované preto, aby sa tak vylúčili neodborné zásahy do základného nastavenia voľnobehu za účelom zachovania optimálneho nastavenia a tak aj stability emisií.
U týchto karburátorov je preto možné používať synchrotest iba kvôli kontrole rovnakého nastavenia klapiek, nastavovať sa však nedajú. Som preto zvedavý, ako boli klapky nastavované Tomášovi, alebo MarekoviK, a čo myslel pod tým, že je to praktickejšie než točit "vrchným šrobkom " od oka... To svedčí o absolútnom nepochopení princípu nastavovania voľnobehu u karburátorov! Práve pred takýmito zásahmi sú karburátory ako-tak chránené.
Ak ešte aj teraz si chce niekto nastavovať karburátory SEDR a EDSR podľa synchrotestu, nech tak urobí. S takouto neznalosťou zásadných faktov o karburátoroch a ich nastavovaní je to však veľmi opovážlivé počínanie, ktoré nemôže dobre dopadnúť.
Priomenulo mi to jedného známeho, ktorý si reguloval voľnobežné otáčky u motora T603 pomocou jednej skrutky bohatosti zmesi, lebo mu to raz niekto takto ukázal - no comment!

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 22 Mar 2006, 16:08

Zabudol som ze som na tatrafore :?
Vsetkym sa hlboko ospravedlnujem a velmi pekne vam dakujem za trpenie mojej pritomnosti.

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Mar 2006, 16:22

Ondrej: písal som, že to používa pri nastovaní, a nikde som nepísal že len tým budem nastavovat...a nehovor že nevieš akým šrobkom máš potočit ak je nasadený na karbecu ten bazmek...

No comment.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Mar 2006, 16:33

Ondrej, preco zo mna robis trubu? Viem na co je synchro, aj viem akym sposobom sa to ma spravne pouzit. Ja som len pisal, ze pokial mi p. Abraham nastavoval motor, vzdy pouzil ten merak, hoci klapky nenastavoval, len krutil skrutkami. Pisal som aj, ze nepoznam pricinu preco to tak robil. Tot. vsio.

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 22 Mar 2006, 16:41

už svitá, som rád...
Števo - tvoje tvrdenia v tomto vlákne som nespochybňoval, mám v zásade rovnaký názor a viem, že sa vyznáš, toto sú pre teba naozaj banality..

Napísať odpoveď
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných