slabe baterky???
- Luboš
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
- Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4 - Bydlisko: ČR
- Kontaktovať užívateľa:
Ten Matějův přístup k údržbě je velmi specifický. Sice mu občas upadne výfuk nebo něco podobného, toho si skoro ani nevšimne, ale nikdy nezapomene aspoň jednou týdně skontrolovat baterky. Já bych to psychicky nevydržel...
Tomas: Nevím co to máte na Slovensku za dobíječky, ale normální česká nabíječka dovezená z číny nebo z EU, když ji připojím na úplně vybitou baterku, začne do ní okamžitě hustit nejvyšší proud jakého je schopna...
Také jsem vloni nechal ta světla v motoru pár dní zapnutá, ale málem to i naskočilo...
Tomas: Nevím co to máte na Slovensku za dobíječky, ale normální česká nabíječka dovezená z číny nebo z EU, když ji připojím na úplně vybitou baterku, začne do ní okamžitě hustit nejvyšší proud jakého je schopna...
Také jsem vloni nechal ta světla v motoru pár dní zapnutá, ale málem to i naskočilo...
- tomas
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
- Kontaktovať užívateľa:
Sedo to staci, preco myslis ze bude viac bublinkovat? A aky prud bol na zaciatku a aky teraz? Nemas hustomer na meranie hustoty elektrolytu?
Lubos, dobra nabijacka nemoze ladovat max prud co je schopna dat. Nabijacka na olovene aku je specificky zdroj. Je to v podstate makky zdroj. Je to napetovy zdroj s prudovym obmedzenim.
Lubos, dobra nabijacka nemoze ladovat max prud co je schopna dat. Nabijacka na olovene aku je specificky zdroj. Je to v podstate makky zdroj. Je to napetovy zdroj s prudovym obmedzenim.
- Luboš
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
- Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4 - Bydlisko: ČR
- Kontaktovať užívateľa:
Jiný typ nabíječky se ale u nás v maloobchodě koupit nedá... Já mám nějakou Einhell nebo čeho... Všechny tyhle nabíječky se chovají tak, že postupně nabíjecí prod snižují se zvyšujícím se stupněm nabití baterky. Třeba ty klasické šestky (75 Ah) co mají být v tatře, jsou v úplně vybitém stavu nabíjeny proudem asi 8-9 A, který ale neustále pomalu klesá a po mnoha a mnoha hodinách klesne nabíjecí proud třeba na 1,5-2 A.
- tomas
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
- Kontaktovať užívateľa:
Lubos, presne tak to ma byt
Len neviem ci tych 9A nieje moc. Vacsina kvalitnych dobijaciek ma moznost aj regulaciu dobijacieho prudu ...
Ja pouzivam Teslu (oznacenie tusim BN-20), kde sa da nastavit napatie aku 6, 12, 18 a 24V a tiez regulacia dobijacieho prudu. Cize ak ma aku malu kapacitu nastavim ho na maly dobijaci prud a ak ma velku kapacitu, tak ho nastavim na velky dobijaci prud ...
Inak kazdy aku ma predpisane dobijacie napatie a max dobijaci prud. Ak nevieme max dobijaci prud, je lepsie nabijat mensim prudom a dlhsie...
Pri olovenych aku sa udavaju dvoje napatia. Pri ciklickom dobijani (u nas pri vybitom aku) je to 2.4 - 2.45V na clanok (cize pri 12V aku je to 14.4 - 14.7V, pri 6V je to polovica). A napatie tzv na permanentne dobijanie (pouziva sa na udrzovanie nabiteho aku prakticky nonstop) to je pri 12V aku 13.8V. Samozrejme je podmienka neprekrocit max. dobijaci prud...
Este dodam ze nieje pisane aky cas sa ma aku dobijat, ale je dana hustota elektrolytu, kedy je nabity na 100%. Na 100% je aku nabity pokial je hustota elektrolytu 1.28g (uz si nepamatam coho). Cize ak sa hustomerom zmeria hustotra elektrolytu a ten dosahuje takuto hustotu, je aku nabity. Pri bezudrzbovych to je ale problem zmerat a tak by som dobijal dovtedy pokial by sa neustalil dobijaci prud okolo tych 2A ako pisal Lubos.
Ja pouzivam Teslu (oznacenie tusim BN-20), kde sa da nastavit napatie aku 6, 12, 18 a 24V a tiez regulacia dobijacieho prudu. Cize ak ma aku malu kapacitu nastavim ho na maly dobijaci prud a ak ma velku kapacitu, tak ho nastavim na velky dobijaci prud ...
Inak kazdy aku ma predpisane dobijacie napatie a max dobijaci prud. Ak nevieme max dobijaci prud, je lepsie nabijat mensim prudom a dlhsie...
Pri olovenych aku sa udavaju dvoje napatia. Pri ciklickom dobijani (u nas pri vybitom aku) je to 2.4 - 2.45V na clanok (cize pri 12V aku je to 14.4 - 14.7V, pri 6V je to polovica). A napatie tzv na permanentne dobijanie (pouziva sa na udrzovanie nabiteho aku prakticky nonstop) to je pri 12V aku 13.8V. Samozrejme je podmienka neprekrocit max. dobijaci prud...
Este dodam ze nieje pisane aky cas sa ma aku dobijat, ale je dana hustota elektrolytu, kedy je nabity na 100%. Na 100% je aku nabity pokial je hustota elektrolytu 1.28g (uz si nepamatam coho). Cize ak sa hustomerom zmeria hustotra elektrolytu a ten dosahuje takuto hustotu, je aku nabity. Pri bezudrzbovych to je ale problem zmerat a tak by som dobijal dovtedy pokial by sa neustalil dobijaci prud okolo tych 2A ako pisal Lubos.
- Lucián
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 17 Sep 2004, 19:55
- Tatry, ktoré vlastním: T2-603 1972
T613-4MiLong M'95 1995 - Bydlisko: Brno
- Kontaktovať užívateľa:
Takže anketa:
1. komu se také podařilo vybit baterky rozsvíceným světlem u motoru?
2. komu se podařilo vybit baterky puštěným ventilátorem?
3. komu se podařilo vybit baterky zaseklým spínačem od stahovaní oken?
ad. 1. mě
ad. 2. mě, alespoň 5x
ad. 3. mě, spínače jsem vyměnil a je pokoj, ty originální jsou na prd.
Ještě jedna perlička, u T603 jsem si vybil baterky zapomenutým puštěným blinkrem.
1. komu se také podařilo vybit baterky rozsvíceným světlem u motoru?
2. komu se podařilo vybit baterky puštěným ventilátorem?
3. komu se podařilo vybit baterky zaseklým spínačem od stahovaní oken?
ad. 1. mě
ad. 2. mě, alespoň 5x
ad. 3. mě, spínače jsem vyměnil a je pokoj, ty originální jsou na prd.
Ještě jedna perlička, u T603 jsem si vybil baterky zapomenutým puštěným blinkrem.
- michal heky
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 28 Máj 2004, 22:10
- Tatry, ktoré vlastním: T613-3
- Kontaktovať užívateľa:
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 16 neregistrovaných