Tatra zdochyna pri prudkom zbrzdeni
- Luboš
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
- Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4 - Bydlisko: ČR
- Kontaktovať užívateľa:
Já to mám od garáže k prvnímu vždy ucpanému kruháku 10 km nebo k první stopce 15 km, takže já nemám problém ihned po vyjetí na hlavní silnici sytič úplně vypnout. Když mám nejprve jet přes město, tak ho tam třeba pár set metrů nebo i kilometr či dva nechám, ale 10-15 km je blbost, to se každý rozumě seřízený motor už musí tím přebytkem benzínu přímo dusit...
- Štěpán
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 17 Okt 2006, 13:12
- Tatry, ktoré vlastním: T613 2/3 1977
- Kontaktovať užívateľa:
Janom aby bylo jasno, ten sytič nemám naplno 15km - tak 30 s po nastartování ho stáhnu tak aby to drželo těch 1200-1500 otáček tj tak na 1/3. S tím pak jedu. S plným sytičem vyjedu z garáže, zavřu garáž, a pak než jedu to stáhnu.
Nemá vliv na to zdechnutí taky to že posilovač brzd "bere podtlak" ze sání a při prvním zabrždění se to musí doplnit (odsát vzduch)?
Nemá vliv na to zdechnutí taky to že posilovač brzd "bere podtlak" ze sání a při prvním zabrždění se to musí doplnit (odsát vzduch)?
- ondrej
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
- Kontaktovať užívateľa:
"polovičné" vytiahnutie sýtiča je žiaľ pomerne nestabilný režim, tam je vcelku bežné zastavenie motora sa pri odľahčení a pod. (nebude veľmi držať nami želaný zvýšený voľnobeh)
pri jazde po rozbehu je najlepšie sýtič úplne vyradiť z činnosti a jemne pridávať plyn, len toľko, koľko motor znesie, v prípade zmien (preradenie rýchlosti, rozbeh...) ho zase nachvíľku zapnúť naplno, ale bez zaťaženia, inak autom poriadne šklbne - motor by sa mal ale veľmi rýchlo preberať k životu a potrebovať sýtičovú podporu čím ďalej, tým menej,
techniku jazdy na sýtič si časom každý nejakú nájde (viď. napr. popis MarekaK), rozhodne sa však treba vyhýbať dlhodobému používaniu sýtiča, čo motoru veľmi škodí.
Druhý extrém je namiesto sýtiča "trilkovanie" s pedálom plynu, kedy potrebné nadbytočné palivo dodávame cez injektory akceleračných púmp, prehltenie motora tu hrozí výrazne menej, nevýhodou je však zvýšené mechanické namáhanie motora a náročnosť takejto obsluhy..
pri jazde po rozbehu je najlepšie sýtič úplne vyradiť z činnosti a jemne pridávať plyn, len toľko, koľko motor znesie, v prípade zmien (preradenie rýchlosti, rozbeh...) ho zase nachvíľku zapnúť naplno, ale bez zaťaženia, inak autom poriadne šklbne - motor by sa mal ale veľmi rýchlo preberať k životu a potrebovať sýtičovú podporu čím ďalej, tým menej,
techniku jazdy na sýtič si časom každý nejakú nájde (viď. napr. popis MarekaK), rozhodne sa však treba vyhýbať dlhodobému používaniu sýtiča, čo motoru veľmi škodí.
Druhý extrém je namiesto sýtiča "trilkovanie" s pedálom plynu, kedy potrebné nadbytočné palivo dodávame cez injektory akceleračných púmp, prehltenie motora tu hrozí výrazne menej, nevýhodou je však zvýšené mechanické namáhanie motora a náročnosť takejto obsluhy..
- radek
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
- Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH - Kontaktovať užívateľa:
Jak to tak čtu, teda chudák řidiči, ovládat ještě na počátku 90tých let takovouhle sekvenci technologického postupu, jehož jedinným výsledkem je udržení kulturního chodu spalovacího motoru, aby se přepravili autem z bodu A do bodu B, to je děs, nedejbože když je cestou třeba 10 křižovatek....tak nějak se přestávám divit, že normální lidi moc nebaví někam v zimě s T613 jezdit
.
- D.A.
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 09 Jan 2007, 09:35
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Bydlisko: CZ [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Jestli si to ještě dobře vybavuju, tak nemám tolik druhů startu jako Marek. Na sytič startuju prakticky vždy, pokud není motor vyloženě horký a zamáčknu ho hned po nastartování (pouze při hlubokých mrazech po pár stech metrech+vytažení v případě potřeby).
Co by mělo motoru udělat "převalování" na volnoběh v nízkých otáčkách (500/min) - viz stastnytatrovak? "Strasne nezdrave" je podle mého naopak zbytečné ježdění na sytič.
Co by mělo motoru udělat "převalování" na volnoběh v nízkých otáčkách (500/min) - viz stastnytatrovak? "Strasne nezdrave" je podle mého naopak zbytečné ježdění na sytič.
- stastnytatrovak
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 07 Jún 2005, 22:34
- Tatry, ktoré vlastním: Prechodne bez auta...
- Kontaktovať užívateľa:
- D.A.
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 09 Jan 2007, 09:35
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Bydlisko: CZ [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
-
Sedo
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 02 Júl 2004, 16:11 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Kazda Tatra to ma inak. Ja som startoval vzdy na sytic aj v lete. Rozdiel bol v tom, ze v lete som ho mohol skorej zatlacit a auto uz nezdochynalo. Pri dlhsej odstavke auta, treba nasat AC pumpou benzin, tymto sa da vyhnut nasledneme zdochnutiu a opatovnemu startovaciemu procesu - ale to uz asi vsetci viete.
-
ladis
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
- Kontaktovať užívateľa:
Štěpáne, zavolej Vymětalíkovi, domluvte se a dojeď za ním do servisu. Uvidíš, jak se ti uleví
. Markova Tatra je pokud vím seřizovaná tamtéž (a moje nakonec taky, ale já jsem o chudší nastanení požádal
)
stastnytatrovak buď nejede na všechny válce nebo je každá strana nastavená jinak a motor má nepravidelný chod, který se zvyšujícími otáčkami mizí (je to tak?)
Rakdu, tyhlety provokace...
stastnytatrovak buď nejede na všechny válce nebo je každá strana nastavená jinak a motor má nepravidelný chod, který se zvyšujícími otáčkami mizí (je to tak?)
- stastnytatrovak
- Pravidelný diskutujúci
- Kontaktovať užívateľa:
Aj hej, aj nie. Keby som nesiel na vsetky valce, bolo by to asi velmi rozrusujuce pre auto, aj ked je uz motor zohriaty. Volnobezne otacky pri nie uplne studenom motore a vypnutom sytici mam ca. 900-1000.ladis napísal:Štěpáne, zavolej Vymětalíkovi, domluvte se a dojeď za ním do servisu. Uvidíš, jak se ti uleví. Markova Tatra je pokud vím seřizovaná tamtéž (a moje nakonec taky, ale já jsem o chudší nastanení požádal
)
Pri nich auto ide zvacsa pekne.
Erikom popisany navod pouzivam v lete, v zime o nom mozem len snivat
- MarekK
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
- Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
- Kontaktovať užívateľa:
Tak doplním:
Pri preradovaní dávam medziplyn na cca 80% vždy medzi 1° a 2°(niekedy aj dva...), v zime v "zohrievacom režime" dávam medziplyn skoro vždy aj mewdzi všetkými stupnami, je to podla sluchu a citu a podla toho v akom režime je, bol a bude motor pred a po preradení (velkost zátaže). Tatra, narozdiel od konfekcie, má málo "strmý" prevod plynového pedálu, a preto sa dá "brnknút" medziplyn aj neuveritelne jemný, a presne načasovaný a aj takýto jemný medziplyn umožní radenie aj o 250 ot/min nižšie, alebo umožní jazdu bez sytiča. Chce to pilotovat bez pusteného rádia , a docela sústredený (rádia sa v práci napočúvam tolko, že mi to stačí..., po určitom čase si možete pustit aj rádio, ked sa stane z šoférovania rutina...) . Skrátka tatra sa pilotuje a konfekcia sa šoféruje/vedie...
Doplním k štartovaniu: v lete (cez den) štartujem za špecifiských podmienok bez plynu, to znamená len s vyšlápnutou spojkou, dokonca ak niečo nedajbože pozerám na teplom motore tak štartujem aj len cez okno , tj. bez vyšliapnutej spojky, motor sa naštartuje a za cca 30s bez zásahu sa otáčky zvýšia na volnobežný štandart. Takéto štartovanie bez plynu je myslím dost zatažujúce pre batériu ( štartér sa točí nepatrne dlhšie), preto to robím len vtedy ak viem, že sa to časom dobije
.
Docela by bolo zábané si aj rozobrat ako sa rozbiehame, a ako kedy radíme dvojku , ale to nech napíše už aj niekto iný...
Ladis, Štěpán: teraz mám motor nastavený v brne sú lacnejší, ale vždy tam aj tak za niečo utratím navyšše...tým nehovorím , že Vymětalík naastavuje zle, myslím, že odstráni všetky neduhy štepánovi...
Pri preradovaní dávam medziplyn na cca 80% vždy medzi 1° a 2°(niekedy aj dva...), v zime v "zohrievacom režime" dávam medziplyn skoro vždy aj mewdzi všetkými stupnami, je to podla sluchu a citu a podla toho v akom režime je, bol a bude motor pred a po preradení (velkost zátaže). Tatra, narozdiel od konfekcie, má málo "strmý" prevod plynového pedálu, a preto sa dá "brnknút" medziplyn aj neuveritelne jemný, a presne načasovaný a aj takýto jemný medziplyn umožní radenie aj o 250 ot/min nižšie, alebo umožní jazdu bez sytiča. Chce to pilotovat bez pusteného rádia , a docela sústredený (rádia sa v práci napočúvam tolko, že mi to stačí..., po určitom čase si možete pustit aj rádio, ked sa stane z šoférovania rutina...) . Skrátka tatra sa pilotuje a konfekcia sa šoféruje/vedie...
Doplním k štartovaniu: v lete (cez den) štartujem za špecifiských podmienok bez plynu, to znamená len s vyšlápnutou spojkou, dokonca ak niečo nedajbože pozerám na teplom motore tak štartujem aj len cez okno , tj. bez vyšliapnutej spojky, motor sa naštartuje a za cca 30s bez zásahu sa otáčky zvýšia na volnobežný štandart. Takéto štartovanie bez plynu je myslím dost zatažujúce pre batériu ( štartér sa točí nepatrne dlhšie), preto to robím len vtedy ak viem, že sa to časom dobije
Docela by bolo zábané si aj rozobrat ako sa rozbiehame, a ako kedy radíme dvojku , ale to nech napíše už aj niekto iný...
Ladis, Štěpán: teraz mám motor nastavený v brne sú lacnejší, ale vždy tam aj tak za niečo utratím navyšše...tým nehovorím , že Vymětalík naastavuje zle, myslím, že odstráni všetky neduhy štepánovi...
- MarekK
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
- Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
- Kontaktovať užívateľa:
...tak som si spravil čas a niečo natukám k rozbehu....
Rozoznávam dva rozbehy z kludu:
1, najskor pridat a potom pustit spojku: tento rozbeh robím ked sa chcem rozbehnút svyžnejšie. Najskorej pridám na niečo nad 1000ot/min a púštam spojku, všetko musí byt presne načasované
. Od velkosti "prvotného" pridania záleží velkost zrýhchlenia a samozrejme že sa dá aj zagumovat
, na rovinke to nieje tak efektné ako s koktávkou alebo s ferrari, alev zatáčke alebo na križovatke sa musí kontrovat ako na tom ferrari
. Takýto štýl rozbiehania je na velmo moderný, kvoli "strmému" prevodu plynového a spojkového pedála , dalej kvoli "nehlučnému" motoru a samozrejme kvoli dynamike...
2, najskorej pustit spojku a potom pridat: druhý sposob je náročnejší. Treba aspon trošku počut motor a podla zátaže pridat tolko plynu kolko práve motor znesie. Pozor príliž velkým pridaním plynu može nastat detonovanie! Musí sa pridat presne! Žiadne trhanie asfaltu a ani dlažíc sa konat určite nebude. Využívam to v tom prípade ak som napr. v križovatke na n-tom mieste, alebo niekde v kolone. Malé zrýchlenie sa dá trošku zvečšit brnkaním na plyn pri púštaní spojky. Zase to chce cit a prax. Tento sposob som sa dlho nemohol naučit na TDičku ale nakonec som sa to naučil aj tam a to všetci potom čumia ak sa rozbehnem celkom svyžne (vela Nm) a bez cuknutia hlavičiek o operadlo...Tento sposob používam v kombinácii s "brnkaním" aj pri cúvaní. Je to jemné a presné.
Po rozbehu na jednotku následuje preradenie na 2° prevodový. A tu musím zohladnit ako som sa prozbehol. Ak som sa rozbehol podla bodu 1, potom sa dá 2rýchlostný stupen radit aj tzv. na dlžku auta. Jednododucho po cca 5-x metrov preradím, ale v tomto prípade nepojde o žiadnu velkú dynamiku. Ja to robí napr. vtedy ak som sa rozbehol podla bodu 1, z prvého miesta na svetelnej križovatke a po rozbehu zistím, že za sebou nemá závodníka
, tak prirodzene radím dvojku, ktorá je už však docela tiež háklivá na detonácie, zase to chce cit.
Ak som sa rozbehol podla bodu dva potom radím pri hranici 2000ot/min. Tu v tomto prípade je už malý priestor na podtočenie motora, motor bol už podtočený pri rozbehu.
Tak to bolo normálne a pomalé zrýchlovanie. kto nám povie kedy pri akých otáčkách púšta spojku pri "brutálnom" zrýchlení? Mojžo?

Rozoznávam dva rozbehy z kludu:
1, najskor pridat a potom pustit spojku: tento rozbeh robím ked sa chcem rozbehnút svyžnejšie. Najskorej pridám na niečo nad 1000ot/min a púštam spojku, všetko musí byt presne načasované
2, najskorej pustit spojku a potom pridat: druhý sposob je náročnejší. Treba aspon trošku počut motor a podla zátaže pridat tolko plynu kolko práve motor znesie. Pozor príliž velkým pridaním plynu može nastat detonovanie! Musí sa pridat presne! Žiadne trhanie asfaltu a ani dlažíc sa konat určite nebude. Využívam to v tom prípade ak som napr. v križovatke na n-tom mieste, alebo niekde v kolone. Malé zrýchlenie sa dá trošku zvečšit brnkaním na plyn pri púštaní spojky. Zase to chce cit a prax. Tento sposob som sa dlho nemohol naučit na TDičku ale nakonec som sa to naučil aj tam a to všetci potom čumia ak sa rozbehnem celkom svyžne (vela Nm) a bez cuknutia hlavičiek o operadlo...Tento sposob používam v kombinácii s "brnkaním" aj pri cúvaní. Je to jemné a presné.
Po rozbehu na jednotku následuje preradenie na 2° prevodový. A tu musím zohladnit ako som sa prozbehol. Ak som sa rozbehol podla bodu 1, potom sa dá 2rýchlostný stupen radit aj tzv. na dlžku auta. Jednododucho po cca 5-x metrov preradím, ale v tomto prípade nepojde o žiadnu velkú dynamiku. Ja to robí napr. vtedy ak som sa rozbehol podla bodu 1, z prvého miesta na svetelnej križovatke a po rozbehu zistím, že za sebou nemá závodníka
Ak som sa rozbehol podla bodu dva potom radím pri hranici 2000ot/min. Tu v tomto prípade je už malý priestor na podtočenie motora, motor bol už podtočený pri rozbehu.
Tak to bolo normálne a pomalé zrýchlovanie. kto nám povie kedy pri akých otáčkách púšta spojku pri "brutálnom" zrýchlení? Mojžo?
-
ladis
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
- Kontaktovať užívateľa:
Já na otáčkoměr moc nekoukám, ale když chci, aby to jelo, sešlápnu plynový pedál k podlaze a spojku pouštím tak, aby byla něco pod 2000ot/min. plně sepnutá. Nesmí dojít ke "zhoupnutí" otáček (bez lokáního maxima). Tj. veškerá regulace je provedena spojkovým pedálem. Taky bych napsal víc, ale je čas zmizet...
- Mojžo
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 09 Feb 2004, 21:46
- Kontaktovať užívateľa:
stastnytatrovak: Ak motor hádže pri 500 otáčkach dačo nedobre. na 500 otáčok to musí mať úplne kultúrny chod, aj pod 500 otáčok. Mne osobne ten motor ide tak že sa ani nepohnú sviečkové káble a jediná nápoveda že beží je to že sa otáča alternátor a remene a remenica na kľuke 
Treba to zoštelovať, pomeniť tesnenia pod karburátormi, nad nimi a podobne.
Inak tiež miesto sýtiča používam prešlapávanie plynu už si to ani neuvedomujem a normálne s tým jazdím veselo hore dole.
V lete. V zime neviem. A keby aj, mám vykurovanú garáž
Inak tiež miesto sýtiča používam prešlapávanie plynu už si to ani neuvedomujem a normálne s tým jazdím veselo hore dole.
- stastnytatrovak
- Pravidelný diskutujúci
- Kontaktovať užívateľa:
Aj ja chcem mat takyyyyyyyyyyyyyyyyMojžo napísal:stastnytatrovak: Ak motor hádže pri 500 otáčkach dačo nedobre. na 500 otáčok to musí mať úplne kultúrny chod, aj pod 500 otáčok. Mne osobne ten motor ide tak že sa ani nepohnú sviečkové káble a jediná nápoveda že beží je to že sa otáča alternátor a remene a remenica na kľuke
Musim zacat hadat chybicky a opravovat, stelovat, ucit sa.
Trosku som to prehnal, ono to nieze "hadze jak salene", ale nejde uplne kludne, no...
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 13 neregistrovaných