|
Ahoj! Ja som dávno (od 1978) jazdil na T148 cisterne, vojenská (vyrobená asi v 1976-7). Jazdilo sa na celé kvalty ked som bol prázdny (celé velké- bez použitia pol-kvaltov len velké - ak si si nevšimol že máš prepnuté na malé, tak len na malé), , alebo po rovine sa dalo aj ako plný , ak som sa nemusel rýchlo rozbiehať. Vtedy sa na spotrebu až tak nehladelo a plyn išiel NA PLNO! Možno radiť ako na osobáku alebo s dvojím vyšliapnutím spojky. Ja som osobne šlapal dva krát- je to šetrnejšie k prevodovke. Jednička je krátka a nemá synchróny , dá sa v pohode prázdny rozbehnúť aj z dvojky. Je to o cviku. POZOR!!! Polky sa prepnú ked zošlápneš !!! spojku. Je to radené elektropneumaticky na páke a následnom zošlápnutí spojky(automaticky po prepnutí pepínača z jednej pohohy do druhej alebo späť Malá-velká, Velká-Malá). Nemusí sa vyradit na neutrál, je to zbytočné. Tiež dole sa dá zaradiť polka len cez spojku ale opatrne , nie pri brzdení motorom z kopca, len pri volnom ubratí plynu po rovine. Polky (pol-kvalty) sú nutné do kopcov a v teréne.
Postup radenia s pol-kvaltmi je nasledovný: (je naštartovaný motor a plyn sa dáva inak celkom normálne ako pri preraďovaní, teda sa uberie ked sa vymačkáva spojka a potom sa pridá ked sa púšťa spojka) 2Malá -Najprv si prepni na malú - ak už nieje, zošlápni spojku a budeš počuť ako to cvakne. To sa preradila polka. Zaraď 2 a rozbehni sa. 2Velká- prepni na páke na Velkú a zmáčkni spojku, budeš počuť ako to cvakne. Potom pusti spojku (ply ako pri bežnom radení.). Nevyraďuj do neutrálu. 3Malá - Toto musíš urobiť naraz- alebo na dvoje vyšliapnutie . Je to o cviku a časom sa to naučíš. Najprv s dvojím vyšliapnutím spojky- Vyšliapni spojku, vyraď na neutrál a pusti spojku. Prepni na malú a vyšliamni spojku a zaraď 3. Pusti spojku. Pritom treba odsledovať ako cvakávajú polky . Je to ako kontrolka, zo začiatku to pomáha pochopiť ako to funguje. A teraz na jednu ŠUPU - - (stále sme na 2Velká) - chyť šaltpáku jemne ale pevne do ruky , jeden prst daj na prepínač pol-kvaltov. Prepni na Malú a pri vymačkávaní spojky vyraď do neutrálu , počkaj až to cvakne a vraz tam jemne 3, pusti spojku. 3Velká - prepni na páke do polohy Velká a vymáčkni spojku, ked to cvakne pusti spojku. (plyn normálne: ubrať a zas pridať) Takto sa postupne radí hore.... Dole aj s medziplynom sa to dá, ale jednoduchšie dole radiť bez použitia pol-kvaltov. Treba používať motorovku pri brzdení z kocov. Šetrí to brzdy a palivo.
Pred použitím T148 je treba trénovať nožné svaly. Ja som po prvej 12hodinovke (po Prahe) mal svalovicu , myslel som, že sa už nikdy nepostavím na nohy. Veľa úspechov!
|