Odchromování
- Luboš
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 6491
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
- Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4 - Bydlisko: ČR
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Asi jsem byl na základní škole také nucen číst ku volovinu od Miguela de Servantese (nebo jak se ten chlap jmenoval), ale když už něco ve svém volném čase dělám, tak to také musí mít výsledky. I ze dneška už určité úspěchy jsou, tenhle postup je možné používat k odrezení i v místech, kam se s pískovačkou nebo kotoučem nedostanu a to ten povrch nemusí být asi odmaštěný.
Zkoušel jsem odstranit chrom i z chromkového zrcátka, kde mám ale pocit, že původně nebyl nanášen galvanicky (je v tom rozdíl?) a zůstal mi krásný měďěný povrch, takže oddělit to snad jde a meď se už pak zpracovává i mechanicky podstatně lépe. Bohužel to tu zinkohliníkovou slitinu rozežírá velmi rychle, tak je to na tenhle díl téměř nepoužitelné, vždycky je tam kupa míst, kde je narušen i měděný povrch. Nejhůř to odneslo ozubení pro nastavování nožičky, ale je fakt, že jsem obětoval ten nejhorší díl, co jsem měl a možná by to příště šlo nějak zamaskovat, třeba pod barvu se ta kyselina vůbec nedostane.
Zdicho, hlavním důvodem je neochota a neodbornost odborníků a proč neovládnout i další technologii? Asi je to žíravina, já do toho holou rukou nesahal... Galvanovna kopřivnice byla poslední jistota, na tu si ještě nikdo nestěžoval, tak teď už v Evropě neznám nikoho...
Zkoušel jsem odstranit chrom i z chromkového zrcátka, kde mám ale pocit, že původně nebyl nanášen galvanicky (je v tom rozdíl?) a zůstal mi krásný měďěný povrch, takže oddělit to snad jde a meď se už pak zpracovává i mechanicky podstatně lépe. Bohužel to tu zinkohliníkovou slitinu rozežírá velmi rychle, tak je to na tenhle díl téměř nepoužitelné, vždycky je tam kupa míst, kde je narušen i měděný povrch. Nejhůř to odneslo ozubení pro nastavování nožičky, ale je fakt, že jsem obětoval ten nejhorší díl, co jsem měl a možná by to příště šlo nějak zamaskovat, třeba pod barvu se ta kyselina vůbec nedostane.
Zdicho, hlavním důvodem je neochota a neodbornost odborníků a proč neovládnout i další technologii? Asi je to žíravina, já do toho holou rukou nesahal... Galvanovna kopřivnice byla poslední jistota, na tu si ještě nikdo nestěžoval, tak teď už v Evropě neznám nikoho...
Re: Odchromování
Jmenoval se Cervantes... pro doplnění tvých vysokoškolských znalostí ...Luboš napísal:Asi jsem byl na základní škole také nucen číst ku volovinu od Miguela de Servantese (nebo jak se ten chlap jmenoval),
Zdicho, hlavním důvodem je neochota a neodbornost odborníků a proč neovládnout i další technologii? Asi je to žíravina, já do toho holou rukou nesahal... Galvanovna kopřivnice byla poslední jistota, na tu si ještě nikdo nestěžoval, tak teď už v Evropě neznám nikoho...
Poslední jistota? Zkus Amati Kraslice... Ty poslední jistoto.
Re: Odchromování
Kyselina solná je ASI žíravina, rukou do toho nesahal.....vysokoškolák Luboš Balcar.....Luboš napísal: Asi je to žíravina, já do toho holou rukou nesahal...
- Zdicho
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 1174
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 00:22
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Bydlisko: Čórtův hrad
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Chemie byla vždy moje slabá stránka, ale pamatuji si ze ZŠ, že jsou kyseliny (kyselé) a žíraviny (zásadité). Je v tom brutál rozdíl. Proto se stydím, že jsem napsal žíravina Jako technik se snažím vzjadřovat přesně, i když často rebeluji. No a teď u druhého lahváče a v této poydní hodině se mi to vzmstilo... (která kur.. mi prohodila Z a Y?)Eman Gorgonzola napísal:V poho Zdicho. Kyseliny jsou žíraviny.
- Zdicho
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 1174
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 00:22
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Bydlisko: Čórtův hrad
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Nevjem, nehádám sa. Zizo helpEman Gorgonzola napísal:Žíraviny jsou i kyseliny i zásady.
Re: Odchromování
Aby jsme neodskočili od tématu...Eman Gorgonzola napísal:Kyselina solná je ASI žíravina, rukou do toho nesahal.....vysokoškolák Luboš Balcar.....Luboš napísal: Asi je to žíravina, já do toho holou rukou nesahal...
- Ergo_sum
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 587
- Dátum registrácie: 05 Jan 2008, 15:15
- Bydlisko: Bratislava
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Ziravina je vsetko co lepta, potom sa to podla kyselosti (ph) deli na kyseliny a luhy.
- Ergo_sum
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 587
- Dátum registrácie: 05 Jan 2008, 15:15
- Bydlisko: Bratislava
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
pH=7Eman Gorgonzola napísal:A číslo neutralní je....?
Re: Odchromování
ERGO: SICE JSI NESTIHL, ALE STEJNE SI MYSLÍM, ŽE JSI VELMI INTELIGENTNÍ.
- ziza
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 426
- Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Milí stryci a Luboši.
Tak jsem se zase jednou pjěééékně "předvedl" a blamoval...
to s tím chromem a chlorovodíkem ve vodě.
Není to tak jednoduché jak jsem si ve své pamětnické, leč čím dál méně vzpomenutí si schopné hlavě představoval. Protože jsem opravdu jakživ neviděl galvanovrstvu chromu reagovat s kys.solnou, a vím, že chromová vrstva odolává i kyselině dusičné a dokonce docela dobře i lučavce, studuji teď příslušné (mnou žel zapomenuté) kapitoly o chromu v anorganické chemii pana profesora Heinricha Remyho. Podle nich nepasivovaný čistý chrom docela živě reaguje s vodnými roztoky HCl - jenom s HCl! Galvanopovlaky však nějakým způsobem zpravidla pasivovány jsou. Je snad ovšem možné pasivaci odstranit a povrch chromu znovu aktivovat. Pak by s HCl reagoval.
Takže se, Luboši i stryci moji milí omlouvám za můj příspěvek o nerezových vidličkách. Ty sice v kyselém zelí opravdu nerezaví, ale za můj "rádobyvtipný" text si sypu popel na hlavu.
Tak jsem se zase jednou pjěééékně "předvedl" a blamoval...
to s tím chromem a chlorovodíkem ve vodě.
Není to tak jednoduché jak jsem si ve své pamětnické, leč čím dál méně vzpomenutí si schopné hlavě představoval. Protože jsem opravdu jakživ neviděl galvanovrstvu chromu reagovat s kys.solnou, a vím, že chromová vrstva odolává i kyselině dusičné a dokonce docela dobře i lučavce, studuji teď příslušné (mnou žel zapomenuté) kapitoly o chromu v anorganické chemii pana profesora Heinricha Remyho. Podle nich nepasivovaný čistý chrom docela živě reaguje s vodnými roztoky HCl - jenom s HCl! Galvanopovlaky však nějakým způsobem zpravidla pasivovány jsou. Je snad ovšem možné pasivaci odstranit a povrch chromu znovu aktivovat. Pak by s HCl reagoval.
Takže se, Luboši i stryci moji milí omlouvám za můj příspěvek o nerezových vidličkách. Ty sice v kyselém zelí opravdu nerezaví, ale za můj "rádobyvtipný" text si sypu popel na hlavu.
- ziza
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 426
- Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Jakmile pokročím se studiem Remyho, dám zprávu.
- Mirek
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 554
- Dátum registrácie: 23 Okt 2007, 22:14
- Tatry, ktoré vlastním: T603 M68
T603 M69
T613-3 OTS EX
T613-4M - Bydlisko: střední Čechy
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Lučavka královská chrom nerozpouští proto, že jedna její složka (která by to mohla být) chrom pasivuje. Roztok HCl chrom rozpouští pomalu, ale vzhledem k tomu, že odstraňovaná vrstva bývá narušena (proč ji taky jinak odstraňovat), bál bych se poškození základního materiálu, jehož rozpouštění je podstatně rychlejší.
Toto čerpám ze své paměti, je tedy možné, že se mýlím.
Zízo, je dobře, že jmenuješ svůj zdroj, byť pro Luboše to v případě, že tento zdroj říká něco jiného než on, je nedůležité a bezvýznamné.
Toto čerpám ze své paměti, je tedy možné, že se mýlím.
Zízo, je dobře, že jmenuješ svůj zdroj, byť pro Luboše to v případě, že tento zdroj říká něco jiného než on, je nedůležité a bezvýznamné.
- ziza
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 426
- Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
I kyseliny i zásady!... i ledasco jiného....žíraviny prostě něco žerou. Já nejraději uzenou krkovičku, tlačenku, míchaná vajíčka.... i ledasco jiného. Vlastně cokoliv.Zdicho napísal:Nevjem, nehádám sa. Zizo helpEman Gorgonzola napísal:Žíraviny jsou i kyseliny i zásady.
- Zdicho
- Pravidelný diskutujúci
- Príspevky: 1174
- Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 00:22
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Bydlisko: Čórtův hrad
- Kontaktovať užívateľa:
Re: Odchromování
Ziravy zrout Ziza zere zavareniny ze zabijacky...zase
Re: Odchromování
Mě se ke konzervaci lišt osvědčilo pravidelné stříkání (hahaha) konkoru do dutiny pod lištou.
Zlaté pravidlo zarytého vyznavače chromu na T613:
2 x ročně 4 spreje Konkor kamkoliv kde je to možné
Zlaté pravidlo zarytého vyznavače chromu na T613:
2 x ročně 4 spreje Konkor kamkoliv kde je to možné
Re: Odchromování
Při zasažení očí tatrou 613 si nasaďte adekvátní ochranné pomůcky.
Kouření kolem auta se nedoporučuje.
Při požití stačí vypití proudu piva v kterékoliv knajpě.
!!!Nevyhledávat lékaře!!!
Kouření kolem auta se nedoporučuje.
Při požití stačí vypití proudu piva v kterékoliv knajpě.
!!!Nevyhledávat lékaře!!!
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 9 neregistrovaných